Josipović: Ustaštvo u Hrvatskoj je personifikacija ustašofilije

Region
Josipović: Ustaštvo u Hrvatskoj je personifikacija ustašofilije
Nekadašnji predsjednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da je danas "ustaška zmija" u toj zemlji personifikacija ustašofilije, koja viri iz očiju mnogih, sikće na sportskim terenima, javlja se kroz opskurne desne portale, ali i kroz pojedine tekstove u tzv. meinstrim medijima.

Nekadašnji predsjednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da je danas "ustaška zmija" u toj zemlji personifikacija ustašofilije, koja viri iz očiju mnogih, sikće na sportskim terenima, javlja se kroz opskurne desne portale, ali i kroz pojedine tekstove u tzv. meinstrim medijima. Josipović podsjeća da je upozoravao na opasnost desnog radikalizma koji je jačao kroz ustašofliju i ističe da je razočaran premijerom Andrejem Plenkovićem, koji takođe, čini se, u istu ravan stavlja ustaštvo i antifašizam. "Osjeća (ustaštvo) se i u riječima, ne samo izvan parlamentarne radikalne desnice, nego i nekih političara HDZ-a.

Glavni joj je program udar na hrvatsku antifašističku tradiciju, ljudska prava, demokratske vrijednosti,  manjinske nacionalne i vjerske zajednice…", naveo je Josipović u intervjuu za zagrebački Večernji list. Upitan ima li “Za dom - spremni” dvostruku konotaciju, kako kaže premijer Andrej Plenković, i kako komentirate izjavu Bože Petrova da se natpis treba ukloniti ako provocira, Josipović kaže: "Za sav demokratski svet ZDS ima samo jednu, ustašku konotaciju. Naravno da taj pozdrav provocira i da ga treba ukloniti iz javnog života. Nije u pitanju da poginuli branitelji treba da imaju naše poštovanje i sjećanje, bez obzira na to u kojoj su jedinici bili". Josipović, međutim, kaže, a sumnja da su oni birali znakovlje i nazive nekih jedinica vezanih za ustaštvo.

"Zato, počast koju zaslužuju možemo samo ojačati time da zloglasni slogan maknemo od njihovih časnih imena. Da hoće, vlada bi to mogla riješiti za pet minuta. Zapravo, razočaran sam premerovim stavom o tome. Kao da i on želi u istu ravan staviti ustaštvo i antifašizam….", naveo je Josipović.

Ne propustite