Priča Peđa iza leđa

Aktuelno
Priča Peđa iza leđa
Prije nego što je i zvanično objavljena, “Jahorinska deklaracija” (http://novi.ba/clanak/111058/jahorinska-deklaracija-za-spasavanje-bih) žestoko je napadnuta u medijima pod kontrolom SDA. Strah od mogućeg ujedinjavanja ljevičarskih stranaka među simpatizerima najvećeg bošnjačkog političkog pokreta tradicionalno izaziva paniku i strah. Prvenstveno strah od gubitka privilegija i finansijskih benefita koje SDA idolopoklonici ostvaruju podrškom i sluganstvom stranci Bakira Izetbegovića.

Prije nego što je i zvanično objavljena, “Jahorinska deklaracija” žestoko je napadnuta u medijima pod kontrolom SDA. Strah od mogućeg ujedinjavanja ljevičarskih stranaka među simpatizerima najvećeg bošnjačkog političkog pokreta tradicionalno izaziva paniku i strah. Prvenstveno strah od gubitka privilegija i finansijskih benefita koje SDA idolopoklonici ostvaruju podrškom i sluganstvom stranci Bakira Izetbegovića. 

Međutim, da ovoga puta SDA-ovci nisu usamljeni u neprimjerenim napadima na incijativu nezavisnih intelektualaca i javnih ličnosti koji stoje iza Deklaracije (a koju su već podržala rukovodstva Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte i Građanskog saveza), dokazuje i hitra reakcija predsjednika Naše stranke, Predraga Kojovića, koji je za jedan SDA portal potrčao da objasni svoj izostanak sa jahorinskog okupljanja održanog prije petnaestak dana. 

“Poziv smo dobili, ali smo na osnovu tema koje su ponuđene i učesnika koji su najavljeni kao govornici procijenili da ne treba da prisustvujemo. Ako su novinski tekstovi koji su izvještavali o tom skupu barem djelimično tačni, onda smo očigledno donijeli ispravnu odluku", kazao je Kojović.

Na svu sreću, Kojovića nije bilo na Jahorini jer bi, u suprotnom, svojim političkim nalogodavcima morao odgovarati na neugodna pitanja otkud on u društvu u kojem su ljevičari diskutovali o katastrofalnom stanju u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina, te njeno cjelokupno društvo, a za što najveću odgovornost snosi upravo SDA. Ovako, sve ostaje po starom. NS i Kojović će i dalje biti u stanju glumiti opoziciju aktuelnom režimu, a neće valjda izostati ni milost političkih šefova. 

Ali da nije sve baš onako kako Peđa tvrdi, dokazuje i njegova korespodencija sa organizatorima jahorinskog okupljanja. Oni nam, naime, tvrde da Kojović nije, kako se u SDA medijima podanički izvlači, odbio učestvovati na pomenutom skupu, već je svoj izostanak opravdao “ranije preuzetim obavezama na taj dan”.  Ako smo ovom informacijom nanijeli privatne neugodnosti Kojoviću pred njegovim političkim mentorima, duboko mu se izvinjavamo.

Ne propustite