Božićno čudo u Britaniji: Iz kome se probudio 'bokser koji nije smio boksati'

Boks
Božićno čudo u Britaniji: Iz kome se probudio 'bokser koji nije smio boksati'
Britanski bokser Nick Blackwell (26) probudio se iz kome mjesec dana nakon što je zadobio tešku povredu glave za vrijeme sparinga na kojem nije smio niti učestvovati jer se u aprilu penzionisao nakon operacije glave i teške povrede mozga koju je zadobio u borbi početkom godine.

Britanski bokser Nick Blackwell (26) probudio se iz kome mjesec dana nakon što je zadobio tešku povredu glave za vrijeme sparinga na kojem nije smio niti učestvovati jer se u aprilu penzionisao nakon operacije glave i teške povrede mozga koju je zadobio u borbi početkom godine.

Gotovo nevjerovatno zvuči priča sad već bivšeg britanskog prvaka u poluteškoj kategoriji koji je u razmaku od šest mjeseci dva puta teško stradao u ringu, oba puta je završio u komi, nakon čega je operisan, ali se srećom, oba puta budio iz kome. Nažalost, ljekari smatraju kako će nakon druge operacije imati trajne posljedice, čak je moguća i paraliza.

Blackwell je martu ove godine u Londonu branio naslov britanskog prvaka u poluteškoj kategoriji protiv Chrisa Eubanka Jr, što je bila Blackwellova treća obrana naslova u karijeri. Blackwell je u toj borbi dobio čitav niz jakih udaraca, a borba je prekinuta u 10. rundi nakon što je ljekar procijenio kako Blackwell ne može nastaviti borbu zbog otekline iznad njegovog lijevog oka, piše Hina.

Mladi Englez se nakon borbe srušio i prevezen je u bolnicu gdje je zbog krvarenja u mozgu završio u induciranoj komi. Na kraju se oporavio, ali je koncem aprila objavio prekid karijere.

Dobio je trenersku licencu i počeo raditi s mladim bokserima. Međutim, u novembru je ponovo ušao u ring i to kao sparing partner Hasanu Karkardiju koji se pripremao za borbu protiv Chrisa Hobbsa. Tijekom sparinga se srušio i hitno je prevezen u bolnicu gdje su mu ljekari morali ukloniti dio lubanje kako bi smanjili pritisak na mozak. Više od mjesec dana je bio u komi, a na sam Božić se probudio.

"Bilo je to božićno čudo. Dočekao nas je sa smiješkom na licu. Međutim, ispred Nicka je dugačak oporavak, a pitanje je s kakvim posljedicama. U ovom trenutku to je sve nevjerovatna vijest, on je borac u srcu, sigurno", kazao je njegov otac John.

Za sada nikome nije jasno zašto je Blackwell uopće ušao u ring znajući što je sve prošao nakon borbe s Eubankom koji je njegov potez opisao 'apsolutnim ludilom'.

"Nikome nije jasno zašto je Nick ponovo ušao u ring. Shvatam koliko može biti jaka ljubav prema sportu jer i ja nosim tu ljubav. Ali postoji razlika između ljubavi prema sport i ovoga što je on učinio. Ja to ne mogu shvatiti. To je sramota, ali nadam se kako će se oporaviti i izvući pouke iz svojih pogrešaka", kazao je Eubank Jnr.

Britanski Boxing Board of Control (BBBC) je otvorio istragu, a Hasan Karkardi i njegov trener Liam Wilkins su suspendovani.

Ne propustite