Dr. Igor Jeremić: Infekcija se mora otkriti u najranijoj fazi, zakažite kolposkopski pregled na vrijeme

Aktuelno
Dr. Igor Jeremić: Infekcija se mora otkriti u najranijoj fazi, zakažite kolposkopski pregled na vrijeme
Doktor Igor Jeremić, specijalista ginekologije, dermatohirugije, licencirani edukator radiotalasne hirurgije za Evropu, od januara će ordinirati - raditi preglede i radiotalasne intervencije u Mojoj Klinici u Sarajevu.

Svi znamo koliko je stručan pregled bitan, jer može da spasi život pacijentu.

Dr. Igor Jeremić objašnjava kako je bitno otkriti bolest na vrijeme, o novom dijagnostičko- terapijskom pristupu, uticaju HPV infekcije, sigurnosti PAPA testa i ostale procedure koje svaka žena treba da zna, naročito mlade djevojke kojima infekcije mogu da utiču na reproduktivnu sposobnost jer nisu rađale.

Dr. Igor Jeremić,specijalista ginekologije,dermatohirugije,licencirani edukator radiotalasne hirurgije za Evropu, objašnjava kako je HPV epidemiji modernog doba.

-Genitoanalnu regiju inficira 70 HPV tipova sa najvećom incidencom između 15 i 30 godine starosti. Na visoku zastupljenost HPV infekcije, pojavu kondiloma i promjena na grliću u velikoj mjeri utiče veoma lak način prijenosa infekcije. Dovoljan je samo jedan nezaštićen seksualni odnos (bez kondoma) pa da se infekcija prenese jer se radi o seksualno prenosivoj bolesti. U 65% slučaja radi se o miješanoj HPV infekciji ,(nisko srednje i visokorizični tipovi), tako da uz kondilome imamo i kolposkopski vidlivu promjenu na grliću materice.

U vremenu kada se prvi seksualni odnosi dešavaju već sa 13 i 14 godina mnogo je faktora koji kasnije mogu uticati na sposobnost začeća (reproduktivnu sposobnost )mladih djevojaka. Zanemarivanje HPV infekcije kod mladih djevojaka bez sumnje kasnije dovode do psihofizičkih problema .

Kakav je uticaj HPV infekcije na psihološki profil kod mladih djevojaka?

Samo saznanje da sa prvim seksualnim kontaktom dolazi do prenosa HPVirusa, i da to izaziva ozbiljne probleme- polne bradavice (kondilome) i prekanceroze na grliću materice je dovoljno traumatično za mladu djevojku. Razočarenje koje tada nastupa može u velikoj mjeri uticati na kasniji seksualni život. Ako se na to nadovežu greške u dijagnostici i terapiji to će otežati psihičko stanje ali sa druge strane dovesti do fizičkih promjena na genitoanalnoj regiji.

Jedan podatak je jako bitan kod mladih djevojaka koje prvi put dolaze u kontakt sa HPV infekcijom.

Obično su to maloljetne djevojke između 15 i 17 godina kod kojih HPV infekcija daje klinički vidljive-dijagnostički prepoznatljive simptome.

U ovim slučajevima HPV infekcija mnogo brže napreduje . Inkubacija je jako kratka – maximalno 3 mjeseca. Imuni sistem se sreće sa nečim sasvim novim , sa čim do tada nije imao kontakt. 

Stari dijagnostičko terapijski pristup ovdje definitivno gubi na značaju!

drr

Novo vrijeme – novi način života mi je nametnuo da i sam pristupim na drugačiji način kako u dijagnostici tako i terapiji HPV infekcije kod maloljetnih djevojaka prvenstveno. I najmanji dijagnostičko terapijski pristup u ovoj starosnoj dobi može biti poguban.

Kod mladih djevojaka borimo se i sa godinama i sa infekcijom. Često djevojčica od 15 i 16 godina prvo ne zna šta su simptomi HPV infekcije. Obično sve što vidi na genitalnoj regiji povezuju sa bezazlenim infekcijama ili tretmanima depilacije. Kada i posumnjaju na osnovu podataka sa interneta da su to polne bradavice – obično su u strahu i ne razgovaraju sa roditeljima već kreću sa kućnim terapijama u nadi da će sve proći samo. Ako tome dodamo i neobavještenost roditelja i njihov neozbiljan pristup – onda sve dodatno komplikuje kliničku sliku. Obično se tada desi da rješavanju problema pristupi ginekolog koji nema iskustva sa HPV infekcijama kod mladih djevojaka. Obično se sve završava na klasičnom ginekološkom pregledu bez kolposkopije i bez sumnje na difuznu HPV infekciju(vagina–grlić) pa se i terapija –kreme , azot ograničava na promjene na koži.

GUBI SE DRAGOCENO VREME A HPV INFEKCIJA SE NAZADRŽIVO ŠIRI ?

MOJ DIJAGNOSTIČKO TERAPISKI PRISTUP !!!

jeremic-3

Odmah ukloniti znakove HPV infekcije sa svih dijelova genitoanalne regije bez obzira gdje se nalazili !!!

Samo takav pristup garantuje brzo izlječenje bez recidiva i posljedica!!!

 Moj protokol u ovim slučajevima je nešto što mi garantuje terapijski uspjeh

 Kolposkopski pregled je obavezan i neizostavan-jedini pravi dijagnostički pristup-otkrivam promjene i na sluznici vagine i na grliću materice

 Odmah pristupa uklanjanju isti bez obzira na lokalizaciju i starost pacijenta

 Radiotalasna terapija- garant uspjeha bez recidiva.

U zadnjih 15 godina koliko se bavim primjenom radiotalasne terapije došao sam do svoje tehnike u liječenju HPV infekcije. Ta tehnika podrazumijeva specifičnu radiotalasnu vaporizaciju koja se zasniva ne na spaljivanju, već na beskrvnom topljenju kondilomatoznih masa bez uticaja na lokalnu otpornost i sa stepenom recidiva manjim od 1%. Ovakva tehnika mi garantuje brz oporavak bez infekcije i bez ožiljaka nakon izlječenja što je od presudnog značaja za kasnije seksualne odnose . Nema pucanje sluzokože – nema bola i deformiteta.

Grlić takođe odmah sređujem novom tehnikom radiotalasne LOOP excizije koja je se od ove godine po mojim upustvima primjenjuje i u Americi. Sve traje 5 minuta u lokalnoj anesteziji-apsolutno beskrvna i bezbolna metoda. Za 6 nedjelja grlić u popunosti zaraste bez ikakvih nus efekata – nema skraćenja i suženja cervikalnog kanala – potpuna regeneracija.

Koliko god izgledalo nebitno – pogrešan dijagnostičko terapijski pristup će neizostavno uticati na reproduktivni kapacitet mladih djevojaka.

OZBILJAN PROBLEM ZAHTJEVA OZBILJAN DIJAGNOSTIČKO TERAPIJSKI PRISTUP!!!

Od januara mjeseca dr Igor Jeremić će ordinirati - raditi pregled i radiotalasne intervencije u - Mojoj Klinici u Sarajevu
Sve informacije o terminu dolaska i zakazivanju na telefon - 033-942 640 i 033 942 641.

Dodatne informacije možete naći na web stranici www.ordinacijajeremić.com

Ne propustite