Centar za seizmologiju FHMZ: Problem je rascjep na Treskavici, u budućnosti nas očekuju jaki zemljotresi

Aktuelno
Centar za seizmologiju FHMZ: Problem je rascjep na Treskavici, u budućnosti nas očekuju jaki zemljotresi
Građane glavnog grada Bosne i Hercegovine rano jutros su probudila i uznemirila dva zemljotresa koja su se desila u razmaku od dva sata.

Građane glavnog grada Bosne i Hercegovine rano jutros su probudila i uznemirila dva zemljotresa koja su se desila u razmaku od dva sata. Kako je za Avaz.ba rečeno iz Centra za seizmologiju, Federanog hidrometeorološkog zavoda, uzroci potresa su izuzetno seizmički aktivna područja Treskavice.

''Jutros smo zabilježili dva potresa. Prvi se desio na lokalitetu između Hadžića i Hrasnice, jugozapadno od Sarajeva, dakle nekih 11-12 kilometara i iznosio je 3,2 stepena po Richteru, što po intenzitetu iznosi između 4 i 5 Merkalija. Drugi potres se desio tačno dva sata nakon prvog i iznosio je 2,7 stepeni po Richteru. Oni nisu izazvali materijalnu štetu, jer potresi ovakvog intenziteta ne mogu izazvati štetu, ali izazovu uznemirenje građana.''

Drugi potres je jednostavno posljedica smirivanja tla koje se obično dešava - kazali su nam iz Centra za seizmologiju. Također nam je rečeno da se potres u Crnoj Gori koji se desio sinoć i ova dva u Sarajevu ne mogu povezati, jer se moraju zasebno posmatrati. Naglašeno nam je kako je Treskavica izuzetno seizmički aktivno područje jer tu postoji raspcjep koji u budućnosti može donijeti jake potrese.

''Na tom lokalitetu se u budućnosti mogu desiti vrlo jaki potresi do nekih 8 ili 9 stepeni Merkalija, odnosno do nekih 6.5 stepeni po Richteru. Taj lokalitet oko Treskavice je u prošlosti bio aktivan i još uvijek jeste. Kada je u pitanju Sarajevo tu se ne očekuju neki potresi veći od 7 stepeni Merkalija. Bilo bi građevinske štete, ali na slabijim objektima'' - rečeno je. 

Ne propustite