Najkrvaviji ratovi današnjice: Svi govore o Siriji, ali najveća opasnost je na DRUGOM MJESTU!

Svijet
Najkrvaviji ratovi današnjice: Svi govore o Siriji, ali najveća opasnost je na DRUGOM MJESTU!
Svi kažu da je klica krvavog traga od Libije do Jemena i Pakistana u nikad razriješenom sporu Izraela i Palestinaca, i dijelom su u pravu.

1. Libija: Istjerali IS, ali sada se bore za vlast

Cijelu je godinu trajala teška borba za izbacivanje terorista tzv. Islamske države iz grada Sirta. Dobra je vijest da se u tome u velikoj mjeri i uspjelo, da su sada postrojenja za izvoz nafte sigurna i da crno zlato putuje, što znači da će biti novca. Problem je što su se teroristi razbježali, i to prema Tunisu, ali su ondje zaustavljeni, da bi zatim krenuli put saharskog juga Libije nad kojim nitko nema kontrolu. Ondje se, prema posljednjim informacijama, prestrojavaju. Dotle, pak, nikako da se riješi pitanje središnje vlasti zbog spora između Tripolija i Tobruka, a kao protagonist se iskristalizirao general Kalifa Haftar koji je dobio i podršku Rusije i ne kani prepustiti istok zemlje Zapadu.

2. Egipat: Muslimanska braća i Sinajski vilajet

General Abdel Fatah al-Sisi bio je siguran da će zemlji vratiti sigurnost. Jer to najbolje zna, za razliku od ekonomije gdje je imao razne neuobičajene prijedloge - primjerice, da svaki stanovnik tjedno uplati funtu državi. No, pao je upravo na pitanjima sigurnosti jer već dvije godine nikako da iskorijeni Sinajski vilajet, franšizu tzv. Islamske države koja je odgovorna i za ubojstvo nesretnoga Hrvata Tomislava Salopeka. Osim njih, koji redovito nanose brojne žrtve snagama sigurnosti, i dalje aktivno, ali u podzemlju djeluje Muslimansko bratstvo čiji mladi, nezadovoljni članovi ne prezaju od terorističkih aktivnosti. A uz to se još i posvađao sa Saudijskom Arabijom te ostao bez jeftine nafte. 

Ne propustite