Istraživanja pokazala da je eksperimentalna vakcina protiv ebole izuzetno efikasna

Svijet
Istraživanja pokazala da je eksperimentalna vakcina protiv ebole izuzetno efikasna
Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) saopštili su da bi eksperimentalna vakcina koja štiti ljude od ebole mogla bi biti dostupna do 2018. godine, prenosi BBC.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) saopštili su da bi eksperimentalna vakcina koja štiti ljude od ebole mogla bi biti dostupna do 2018. godine, prenosi BBC.

Ispitivanja koja su provedena u Gvineji, u jednoj od zapadnoafričkih zemalja koja je najviše pogođena ebolom, pokazala su da nova vakcina pruža stopostotnu zaštitu. Sada su ubrzane procedure za njeno odobrenje.

Iz farmaceutske kompanije Merck kazali su da će biti potrebno osigurati 300 hiljada doza rVSV-ZEBOV vakcine za buduće hitne slučajeve.

Svjetski vakcinološki savez GAVI izdvojit će pet miliona američkih dolara kako bi se obezbijedile dovoljne zalihe. 

Medicinski časopis The Lancet objavio je da je svih šest hiljada ljudi, koji su primili ovu vakcinu, izliječeno nakon deset dana. S druge strane, u grupi istog broja ljudi koji nisu primili vakcinu, kod 23 njih se razvila ova bolest. Samo jedna osoba, koja je bila vakcinisana, imala je ozbiljne nuspojave za koje naučnici smatraju da su izazvane ubodom igle. Nuspojave su se manifestovale kroz viosku temperaturu, a pacijent se na kraju u potpunosti oporavio.

Međutim, nije poznato kako će ova vakcina uticati na djecu s obzirom da ona nije testirana na ovoj populaciji.

Direktor britanskog istraživačkog instituta Wellcome Trust opisao je ovo otkriće kao “izvanrednim”.

“Da je vakcina bila dostupna ranije kada je vladala epidemija ebole, spisili bismo hiljade života”, rekao je direktor Jeremy Farrar.

Eksperimentalna vakcina izrađena je pod vodstvom WHO-a u saradnji sa Ministarstvom zdravstva Gvinenje i međunarodnih organizacija.

Marie Paule-Kieny iz WHO-a kazala je da će rezultati ovih istraživanja u potrazi za vakinom pomoći u borbi protiv budućih pandemija.

“Iako su ovi ubjedljivi rezultati došli prekasno za one koji su već izgubili svoje živote tokom epidemije ebole u zapadnoj Africi, oni će pokazati da nećemo biti bespmoćni kada se dogodi nova epidemija ebole”, rekla je doktorica Kieny, glavni autor studije.

Virus ebole priv put je otkriven 1976. godine, no nedavna pandemija ove bolesti u zapadnoj Africi koja je sa sobom odnijela  preko 11 hiljada života, ukazala je na potrebu da se izradi vakcina.

Epidemija je započela 2011. godine u Gvineji, a 2013. se proširila na Liberiju i Sierra Leone.

Ne propustite