Bakir Izetbegović poručio iz Stoca: Ovo nije ekskluzivno ničiji prostor

Bosna i Hercegovina
Bakir Izetbegović poručio iz Stoca: Ovo nije ekskluzivno ničiji prostor
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA danas je boravio u Stocu gdje se susreo sa bošnjačkim političkim predstavnicima, članovima IO SDA Stolac i članovima Inicijative za Stolac, piše Patria. Izetbegoviću je ovo prva posjeta Stocu nakon što su 2. oktobra prekinuti izbori u ovoj općini.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA danas je boravio u Stocu gdje se susreo sa bošnjačkim političkim predstavnicima, članovima IO SDA Stolac i članovima Inicijative za Stolac, piše Patria. Izetbegoviću je ovo prva posjeta Stocu nakon što su 2. oktobra prekinuti izbori u ovoj općini. Do danas CIK nije donio odluku o ponavljanju izbornog procesa, a još uvijek su aktuelne žalbe kandidata koje je CIK skinuo sa listi. Skinut je kandidat za načelnika Salmir Kaplan kao i nekoliko kandidata za Općinsko vijeće. 

- Stolac pripada svima koji žive u ovom gradu. Ovo nije ekskluzivno ničiji prostor. Pripada svima koji su ovdje rođeni. Mi podržavamo takav Stolac i Inicijativu za Stolac koja želi omogućiti da Stolac bude takav. Nećemo podržati da se budžet Stoca donosi bilo gdje nego u Stocu. Nećemo amnestirati greške CIK-a u odnosu na ovaj grad, uzeli su sebi za pravo da budu sudije i istražitelji. Pozivam ih da ne idu u ovom smjeru. Neka omoguće da se održe izbori u ovom gradu - kazao je Izetbegović.

Izetbegović je ostavio mogućnost novih žalbi i tužbi prema CIK-u i Apelacionom vijeću Suda BiH. 

Predsjednik SDA kazao je da je sa HDZ-om postojao dogovor oko Mostara, ali da ih je "HDZ ostavio". 

- Sa HDZ-om smo bili dogovorili nešto glede Mostara što je tražio PIC. Da to bude jedinstven grad sa jednim vijećem. Zatim bi izvukli podjedinice a ne neke nove opštine. Nešto što je potpuno uobičajena stvar u EU.

- Što se tiče Stoca, nismo pomirili stavove. Pokušali smo, razgovarali ali nismo našli zajedničko rješenje. Svi moraju dobiti šansu. 

Izetbegović je komentirao i člana Foreign Affairsa te je kazao da "nema ništa od podjele BiH, nema ništa od novih entiteta i nema nikakvih unutrašnjih podjela".

Odgovarajući na pitanje o nezadovoljstvu četiri državna zastupnika i njihovom izlasku iz Kluba SDA, Izetbegović je kazao: 

- Mi ćemo nastaviti s njima razgovore, mislim da se to preuveličava. Nekim je cilj da vide da ima problem i u SDA. Svakom odgovornom u SDA ne bi trebao biti cilj da slabi poziciju SDA - kazao je. 

Ne propustite