Problematizirana svrsishodnost Agencije za bankarstvo FBiH

Bosna i Hercegovina
Problematizirana svrsishodnost Agencije za bankarstvo FBiH
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nije prihvatio izvještaj o radu Agencije za bankarstvo Federacije BiH u 2015. godinu, a pojedinci iz više stranaka su problematizirali svrsishodnost te agencije. Kako su ocijenili, ona štiti interese kapitala i stranih banaka, a ne građana FBiH.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nije prihvatio izvještaj o radu Agencije za bankarstvo Federacije BiH u 2015. godinu, a pojedinci iz više stranaka su problematizirali svrsishodnost te agencije. Kako su ocijenili, ona štiti interese kapitala i stranih banaka, a ne građana FBiH. Izvještaj Agencije je poslanicima podnio 'odlazeći' direktor Agencije Zlatko Barš rekavši da je u navedenom periodu ostvarila višak prihoda nad rashodima od 1.027.000 KM.

Poslanici su, pak, kazali da Agencija "ne usmjerava dobit u društveno korisne svrhe već za sebe".

Jasmina Zubić (Socijaldemokratska partija BiH) je izjavila da viškove ove i drugih sličnih agencija treba iskoristiti za potrebe paraplegičara, naprimjer. Preporuke ombudsmena koji su nadležni za bankarski sektor se ne poštuju, pa sve to nameće pitanje “treba li nam ova agencija”, kazala je.

Poslanik Nasir Beganović također je problematizirao svrsishodnost Agencije za bankarstvo i dodao da nije preduzela ništa na zaštiti građana koji su podigli kredite u švicarskim francima, od kojih su se neki ubili kad je nastala agonija zbog rasta valute za koju su vezani njihovi krediti.

Dennis Gratz izjavio je da Agencija za bankarstvo treba da usmjeri milionsku dobit za društveno korisne stvari, za sektore obrazovanja ili zdravstva, a ona, naprotiv, nabavlja tehnološku opremu, između ostalog, skupocjene softvere, aparate vrijedne i po 100.000 KM.

Poslanik Jusuf Bubica je upitao Zlatka Barša koliko iznosi njegova plaća i je li viša od ministarske. Odgovorio je da osnovna plaća direktora Agencije za bankarstvo FBiH iznosi 6,5 hiljada KM, a da ne zna kolike su plaće ministara.

Poslanik Damir Mašić, problematizirajući svrsishodnost Agencije, rekao je da nije zaštitila ni hiljade građana, korisnika drugih kredita, ne samo “švicaraca”, kada im banke nisu uvažile ništa po osnovu pada euribora, iako su njihove kredite vezale varijabilnom kamatom.

Mašić je podsjetio da je u Federalnom parlamentu ranije predlagano da Vlada i Parlament mogu razriješiti Nadzorni odbor i menadžment Agencije za bankarstvo, ukoliko njen izvještaj o radu ne bude usvojen.

"A znate ko je bio protiv toga? Međunarodna zajednica", Mašićeve su riječi.

Zlatko Barš je, pak, izjavio da se Agencija za bankarstvo FBiH ponaša prema zakonu koji je donio Federalni parlament i da nije mogla učiniti ništa na zaštiti korisnika kredita u “švicarcima”.

"Agencija nema nijednu mjeru za ispunjavanje zahtjeva korisnika tih kredita. Održali smo niz sastanaka s bankom, ali osim naše želje i dobre volje, zakonskog osnova za intervenciju nema", njegove su riječi.

Poslanik Nasir Beganović je, pak, ustvrdio da je agoniji korisnika kredita "švicarca" u dobroj mjeri doprinijela Agencija za bankarstvo jer se "nije miješala u svoj posao".

"Nemojte se ‘vaditi’ da niste imali zakonskog osnova da se ‘upetljate’ u taj posao i pomognete građanima Federacije BiH. Kao čovjek, ne mogu podržati vaš izvještaj jer ste interese kapitala i stranih banaka stavili ispred interesa građana", riječi su ovog poslanika.

Ne propustite