Kako je Sebija Izetbegović od Opće bolnice uzela jedini aparat za mjerenje gustoće kostiju!

Bosna i Hercegovina
Kako je Sebija Izetbegović od Opće bolnice uzela jedini aparat za mjerenje gustoće kostiju!
Od 10. oktobra Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ ostala je bez jedinog aparata DPX koji se koristi za mjerenje gustoće kostiju, a taj isti aparat je nekoliko dana poslije završio na KCUS-u na čijem je čelu Sebija Izetbegović.

Od 10. oktobra Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ ostala je bez jedinog aparata DPX koji se koristi za mjerenje gustoće kostiju, a taj isti aparat je nekoliko dana poslije završio na KCUS-u na čijem je čelu Sebija Izetbegović. Ovaj aparat Opća bolnica koristila je punih osam godina s čime je Izetbegović bila dobro upoznata s obzirom da je bila direktorica ove bolnice, piše novinska agencija Patria.

Direktor Opće bolnice Zlatko Kravić u svom dopisu koji je uputio Ministarstvu zdravstva KS navodi da su od firme Inspire HL u čijem je vlasništvu aparat pismeno tražili da navedeni aparat ne izuzimaju zbog izuzetno dobre iskorištenosti i činjenice da su pacijenti bili naručeni do 31. decembra 2016. godine.

dok1

- Uprkos navedenoj činjenici, dana 10.10.2016. godine monteri firme Medical Mostar po nalogu direktorice firme Inspire HL su demontirali i preuzeli navedeni aparat neoštećen i funkcionalan - naveo je Kravić.

Odgovor Kravića Ministarstvu zdravstva KS

U odgovoru direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović koji je uputila Ministarstvu zdravstva KS navodi se da su uputili molbu firmi Inspire HL da im se ustupi neki od aparata za mjerenje gustoće kostiju.

- Firma Inspire HL je sama odlučila da to bude aparat koji se spominje te je u njihovoj nadležnosti bilo donošenje odluke o prebacivanju istog iz Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ u KCUS – odgovorila je Izetbegović.

Također, Izetbegović je navela i da se Opća bolnica nije obraćala za produženje upotrebe aparata, iako je direktor Kravić pojasnio šta su tražili od firme Inspire HL. 

Inače, KCUS ima još jedan aparat za mjerenje gustoće kostiju ali je u kvaru. Postavlja se pitanje da li se mogao popraviti postojeći aparat ili je bilo lakše oteti drugi od Opće bolnice.

dok2

Odgovor Sebije Izetbegović

Ovi odgovori naći će se na sljedećoj sjednici Skupštine KS s obzirom da je zastupničko pitanje postavila Segmedina Srna Bajramović (SDP BiH) o tome na osnovu kojih kriterija i u koju svrhu se donosi odluka da se jedini aparat za mjerenje gustoće kostiju prebacuje iz Opće bolnice u KCUS.

 

Ne propustite