Zašto teroristi nose dokumente?

Svijet
Zašto teroristi nose dokumente?
Prema najnovijim informacijama koje su objavili njemački mediji, njemačka policija je nakon napada kamionom na božićni sajam u Berlinu u vozačkoj kabini kamiona pronašla novi trag - dokumente.

Prema najnovijim informacijama koje su objavili njemački mediji, njemačka policija je nakon napada kamionom na božićni sajam u Berlinu u vozačkoj kabini kamiona pronašla novi trag - dokumente.

Navodno se radi o boravišnoj dozvoli te policija sada traži 23-godišnjeg Tunižana Anisa A., koji koristi čak četiri lažna identiteta. S obzirom na činjenicu da su vlasti tek dva dana nakon napada objavile da je u kamionu pronađena dokumentacija osumnjičenog za napad, velik broj komentatora na društvenim mrežama smatra kako je moguće da se radi o "namještaljci" te kako je ovaj razvoj događaja "izrežiran i namješten".
S obzirom da ovo nije prvi put da teroristi za sobom ostavljaju dokumentaciju, za komentar na tu neobičnu pojavu obratili smo se sigurnosnom stručnjaku Vlatku Cvrtili.

Cvrtila je za Index kazao kako je, u slučaju da su napadači stigli u Europu zajedno s izbjegličkim valom, prirodno da sa sobom imaju dokumentaciju - za slučaj da naiđu na policijsku kontrolu.

Cvrtila: Često policija pronađe lažne dokumente

"Tu treba prvo vidjeti koji tip dokumenata je pronađen, jesu li oni registracijski, u smislu da je osoba došla s migrantskim valom u Njemačku, pa ima privremenu dokumentaciju, ili su to dokumenti koje je ta osoba ponijela iz svoje izvorišne države. Često se pronađu i lažni dokumenti, treba vidjeti o kojima se u ovom slučaju radi.

Pod pretpostavkom da je napadač osoba koja je došla s migrantskim valom, onda je to nužno imati na umu. Ako se pak radi o drugoj osobi, koja se rodila u Njemačkoj ili u Njemačkoj živi duže vrijeme, onda treba vidjeti radi li se o identifikacijskim dokumentima koji bi mogli dovesti do uhićenja.

Migranti bi sa sobom trebali nositi navedene dokumente za slučaj da naiđu na kontrolu od strane policije, a to da ostane dokumentacija iza napadača - to je malo neuobičajeno, jer osoba ne izvodi terorističke i samoubilačke napade tako da pušta tragove koji bi mogli dovesti policiju do nje.

Bitno je konstatirati jesu li to uopće pravi dokumenti ili falsifikati, trebamo pričekati konkretne informacije. U svakom slučaju, kad počinitelj ide u nešto takvo, logika stvari nalaže da ne ostavlja tragove, jer nema namjeru pomagati policiji, a zbog takvih tragova se napadače može lako identificirati", kaže Cvrtila za Index.

Podsjetimo, njemačka policija objavila je da je u napadu kamionom na božićni sajam u Berlinu poginulo dvanaestero ljudi, a najmanje 48 je ozlijeđeno, od kojih neki teže. Napad se dogodio u ponedjeljak navečer, u vrijeme kada se najviše ljudi okupilo pored tradicionalnih štandova s božićnim proizvodima, hranom i pićem.

Ne propustite