Srbija neće izručiti Novaka Đukića BiH

Region
Srbija neće izručiti Novaka Đukića BiH
Interpol je na zahtjev Suda BiH raspisao međunarodnu takozvanu crvenu potjernicu za penzionisanom generalom Vojske RS Novakom Đukićem, koji se nalazi na liječenju na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu, ali on neće biti izručen BiH, saznaje "Glas Srpske".

Interpol je na zahtjev Suda BiH raspisao međunarodnu takozvanu crvenu potjernicu za penzionisanom generalom Vojske RS Novakom Đukićem, koji se nalazi na liječenju na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu, ali on neće biti izručen BiH, saznaje "Glas Srpske".

U Ministarstvu pravde Srbije kažu da od BiH još nisu dobili zvanično obavještenje o raspisivanju međunarodne potjernice, ali da vlasti Srbije za Đukićem neće raspisivati potjernicu.

- S obzirom na to da je Đukić državljanin Srbije, on neće biti isporučen BiH. Situacija u vezi sa ratnim zločinima je specifična. Šta će dalje biti preduzeto, trebalo bi videti u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije - kažu u Ministarstvu pravde.

U srpskom Tužilaštvu za ratne zločine rekli su da će danas iznijeti detalje o slučaju "Đukić".

Portparol Interpola BiH Nataša Sikimić kaže da je Interpol u srijedu kasno poslijepodne, isti dan kad je i stigla naredba Suda BiH, raspisao međunarodnu potjernicu za Đukićem.

- Čim je naredba stigla, upućen je zahtjev Generalnom sekretarijatu Interpola u Lionu za objavljivanje potjernice, a Interpol Sarajevo odmah je raspisao međunarodnu, takozvanu crvenu potjernicu za Đukićem - kaže Sikimićeva.

Šef Đukićevog tima odbrane Milorad Ivošević kaže da je riječ o neprimjerenom potezu Suda BiH i o pravnoj agresiji. Naglasio je da se Đukić liječi i da ne bježi od pravosuđa, te da želi da sve bude u regularnom postupku.

- Sud BiH, prije svega, treba da dozvoli obnovu postupka u predmetu protiv Đukića, jer svi dokazi govore da on nije počinio ratni zločin - kaže Ivošević.

Dodao je i da će ovih dana rezultat rekonstrukcije događaja na Tuzlanskoj kapiji, kao novi dokaz u postupku, biti upućen pravosuđu BiH, uz novi zahtjev za obnovu postupka.

Đukić je na liječenje u Beograd otišao nakon što je pušten na slobodu u periodu između poništenja prvostepene presude za zločin počinjen na Tuzlanskoj kapiji 1995. godine i donošenja nove presude. Đukić je 2010. godine osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina na Tuzlanskoj kapiji 1995. godine, ali je Ustavni sud BiH poništio tu presudu nakon što je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu prošle godine utvrdio da je Sud BiH u procesima za ratne zločine primjenjivao pogrešan zakon.

Apelaciono vijeće Suda BiH u junu je Đukiću smanjilo kaznu na 20 godina zatvora, ali nije dozvolilo obnovu postupka. Sud je 7. oktobra naredio raspisivanje centralne potjernice za njim, koju su raspisale policijske agencije i Granična policija BiH.

Procedura
U Sudu BiH su rekli da će međunarodnu potjernicu primiti Interpol Srbije, te da je on obavezan da postupi na osnovu nje, uz poštivanje zakonskih propisa Srbije.

- Nakon lociranja osuđenog biće preduzete dalje mjere za izvršenje kazne zatvora. To uključuje i mogućnost slanja molbe pravosuđu Srbije za preuzimanje izvršenja kazne zatvora - rečeno je u Sudu BiH.

Ne propustite