Predstavnici sindikata sutra protestuju, odbačena ponuda Vlade RS-a

Bosna i Hercegovina
Predstavnici sindikata sutra protestuju, odbačena ponuda Vlade RS-a
Predstavnici sindikata izaći će sutra na proteste da bi izrazili nezadovoljstvo zbog smanjenja plaća kroz manje koeficijente minulog rada.

Predstavnici sindikata izaći će sutra na proteste da bi izrazili nezadovoljstvo zbog smanjenja plaća kroz manje koeficijente minulog rada. Kao neprihvatljivu odbacili su i posljednju ponudu Vlade RS-a.

Predsjednik sindikata uprave Tomislav Vrhovac je na pres-konferenciji u Banjoj Luci pojasnio da će plaće budžetskih korisnika biti smanjenje jer je Vlada RS-a utvrdila obračun minulog rada prema formuli 0,3 posto za zaposlene do 25 godina staža i od 0,5 posto za one s više od 25 godina. 

- To znači da svi koji moraju da rade do 25 godina staža imaju umanjenje plaće – rekao je Vrhovac.

Na sutrašnje proteste u Banjoj Luci, koji će biti održani uoči sjednice Narodne skupštine RS-a, doći će članovi sindikata i to će biti mirno okupljanje.

Izrazio je i nezadovoljstvo jučerašnjim izjavama predstavnika vlasti koji su protiv protesta sindikalaca.

Predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS-a Anica Jondić je dodala da će i pripadnici policije sutra izlaći na proteste, jer će i oni, po obračunu Vlade RS-a, imati umanjene zarade.

Protesti sindikata radnika unutrašnjih poslova, prosvjete, pravosuđa i uprave u RS-u, koji se protive umanjenju plaća, zbog novog koeficijenta obračuna minulog rada, najavljeni su s ciljem da se ukaže vlastima da ne prihvataju predložena rješenja u budžetu za narednu godinu.

Ne propustite