Evo što se dogodi ako svakodnevno konzumirate med i cimet

Zdrav život
Evo što se dogodi ako svakodnevno konzumirate med i cimet
Za neke od ovih djelotvornih učinaka meda i cimeta možda još niste znale

Za neke od ovih djelotvornih učinaka meda i cimeta možda još niste znale
Cimet i med – zvuči kao savršena kombinacija za neke fine božićne kolače, zar ne? Ali, ima u tim namirnicama i nešto još bolje od njihova okusa. A to je činjenica da imaju i nekolicinu pozitivnih učinaka na naše zdravlje, što ih čini poznatima diljem svijeta.

  
Med i cimet tako su prilično poznati već stoljećima, a posebno su popularni u kineskoj narodnoj medicini. Med ima to svojstvo da mu nikada ne istječe rok trajanja, dok je cimet nekada bio toliko dragocjen da ga je jedino car mogao dobiti i to kao poklon.
Danas su med i cimet dostupni apsolutno svima, a njihova je djelotvornost dokazana i raznim znanstvenim studijama. A i, kao što smo već spomenule, mješavina meda i cimeta ne samo da zvuči ukusno, već to zaista i jest.

No, sigurno se pitate – pa dobro koje su to onda prednosti mješavine ovih dvaju sastojaka? Pa, ima ih nekoliko, a s portala Bright Side pronašli su nekoliko najvažnijih, a koje je potvrdila i znanost.
Usporava starenje
Smiling senior woman
Slobodni radikali (oksidansi) agresivno oksidiraju tkiva i uništavaju stanice u tijelu. A to može dovesti do preuranjenog starenja i raznih bolesti. No, zato postoje antioksidansi koji neutraliziraju radikale i usporavaju proces starenja, a nalaze se upravo u ove dvije namirnice.
Med sadrži fenole, enzime, flavonoide i organske kiseline, koje su sve redom prilično snažni antioksidansi. A studije su pokazale da upravo tamniji med, kao primjerice med od heljde, sadrži najveće količine ovih navedenih sastojaka.
Cimet sadrži polifenole, koji su također snažni antioksidansi. Cimet, zapravo, ima više antioksidansa nego čak 26 biljaka i vrsta koje se također smatra izuzetno korisnima za ljudsko zdravlje, kao što su primjerice origano ili češnjak.
Popravlja zdravlje srca
Mature woman jogging
Med i cimet imaju moć prevenirati razne kardiovaskularne bolesti, za koje je dokazano kako su najčešći uzroci smrti ljudi diljem svijeta.
Med tako ubrzava dotok krvi u srce tako što proširuje zidove arterija, a već spomenuti antioksidansi koje med sadrži također sprječavaju nastanak krvnih ugrušaka, koji su najčešći uzroci srčanog i moždanog udara.
Neke su studije pokazale kako cimet smanjuje ‘loš’ kolesterol tako što formira aterosklerotski plak na zidovima arterija, dok u isto vrijeme povećava razine ‘dobrog’ kolesterola u tijelu.
Ako želite sačuvati zdravlje svoga srca i krvnih žila, pripremite sljedeću smjesu: U staklenku meda dodajte nekoliko većih žlica cimeta i dobro promiješajte. Jedite ovu smjesu svaki dan za doručak uz tost, kruh ili zdrave kekse.
Bori se protiv bakterijskih infekcija
Woman Suffering From Cold Lying In Bed With Tissue
I med i cimet poznati su po tome što imaju antibakterijski učinak, stoga mješavinu ovih dvaju sastojaka ne trebate koristiti samo kad imate prehladu ili gripu, već i prilikom drugih infektivnih bolesti, poput primjerice upale ili infekcije bubrega ili mjehura.
Med je poznat po tome da je prirodni antibiotik i dugo se koristio kao dezinfekcijsko sredstvo kod ranjavanja. Sadrži protein defensin 1 te enzim glukozu oksidazu koji učinkovito uništavaju bakterije.
Cimet pak ima antibakterijska, protuupalna i protugljivična svojstva, a njegov mu poznati miris i okus, kao i svu ovu moć, daje sastojak cimetni aldehid.
Potiču gubitak kilograma
Slim woman measuring her thin waist
Iako med i cimet nisu namirnice ZA gubitak kilograma ili dijetne namirnice, oni mogu pomoći pri gubitku kilograma na način da ubrzavaju rad metabolizma ako vam je cilj imati vitko tijelo, a već pazite na prehranu i redovito vježbate.
Stoga, ako želite živjeti zdravije, zamijenite šećer i slatkiše – medom, a njegova umjerena konzumacija znatno će smanjiti broj kalorija koji unosite prehranom. Također, rafinirani šećeri dovode do povećanja razine glukoze u krvi, a zatim ih naglo spuštaju i takve nagle promjene zatim mogu dovesti do emocionalne nestabilnosti, pa čak i do prevelike proizvodnje inzulina. S druge pak strane, med se sporije apsorbira u naš krvožilni sustav, zbog čega sprječava nagle skokove razina šećera u krvi.
Cimet pak snižava razine šećera u krvi te povećava osjetljivost na inzulin, koji je pak odgovoran za rad našeg metabolizma. Drugim riječima, na taj način pomaže ubrzanju metabolizma te glukozu pretvara u energiju, a ne u masnoću.
Odličan recept koji biste svakako trebali isprobati jest da svakodnevno, točnije prije doručka ili pak 30 minuta prije spavanja, popijete čašu vode u koju ste dodali veliku žlicu meda i pola velike žlice cimeta. Vrijedi isprobati!
Smanjuje razine šećera u krvi
Glucose Blood Test
Kao što već znamo, visoki šećer u krvi može biti uzročnik raznih bolesti, među kojima je i dijabetes tipa 2.
A znanstveno je dokazano kako med ima moć smanjiti razine glukoze u krvi. Naime, svega 17 posto meda čini voda, dok je ostatak uglavnom fruktoza i glukoza. A svi ovi sastojci lako se apsorbiraju i ne uzrokuju nagle skokove šećera u krvi, a upravo zbog toga ga mogu konzumirati i dijabetičari.
No, i cimet također snižava razine šećera u krvi, što su pokazale brojne studije u kojima su sudjelovali i zdravi sudionici, ali i dijabetičari. Naravno, cimet nikako ne smijemo shvaćati kao lijek, no on je zaista učinkovit i zdrav prirodni dodatak prehrani.
Treba biti oprezan
Sweet honey on the wooden table. Top view
No, prije nego što kupite med, budite sigurni da ga kupujete od provjerenog prodavača, jer razni oblici meda koji se prodaju u trgovinama mogu sadržavati razne sastojke koji se ne bi trebali nalaziti u njemu (poput primjerice rafiniranog šećera ili brašna).
Također, preporučuje se kupovati cimet u štapićima, a ne onaj već mljeveni, jer je na taj način lakše prepoznati pravi cimet od kineskog cimeta (cassie) koji baš i nema sva ova djelotvorna svojstva koja smo prethodno navele.
Isto tako, med se ne preporučuje davati djeci mlađoj od dvije godine, zato što njima prijeti opasnost od botulizma.

Ne propustite