Odavde do vječnosti

Košarka
Odavde do vječnosti
U razmaku od samo 10 dana preminula su tri bivša uticajna NBA igrača.

U razmaku od samo 10 dana preminula su tri bivša uticajna NBA igrača. 

Prvo nas je 18. februara u 53. godini napustio Džerom Kersi, a onda 28. februara u 48. godini i Entoni Mejson. Samo dan nakon bivše zvijezde Niksa preminuo je i Njemac Kris Velp i to u 51. godini. 

O tome ste već čitali kao i o uzrocima smrti i zaista je tragično to što se dogodilo, ali na žalost u istoriji NBA lige imali smo još tragičnije primjere i aktivnih igrača koji su umirali na na razne načine. Jeste malo morbidno, ali novinarski posao je između ostalog takav pa da se na žalost podjetimo nekih od NBA asova koji su nas napustili i mnogo ranije nego spomenuti trojac. Pročitaćete da je tu bilo svega i svačega.

Redži Luis

Bio je zvijezda Boston Seltiksa. Rođen je 1965. i Seltiksi su ga izabrali na draftu 1987. Odmah je pokazao klasu, a koliko je bio dobar govore dve stvari. Jedini je igrač u istoriji Seltiksa sa više od 100 rampi i ukradenih lopti u jednoj sezoni, a nakon povlačenja Birda je postao šesti kapiten u istoriji Seltiksa dobivši prednost ispred Periša i Mekhejla. Na žalost, u martu 1993. počinju problemi kad je protiv Majamija osjetio bol u grudima, a u plej-ofu se protiv Šarlota odjednom srušio na parket i ljekari su mu na pregledima pronašli srčanu anomaliju. Međutim, nakon što su dva doktorska tima nakon pregleda rekli da treba prestati igrati košarku, Luis je poslušao uglednog kardiologa Gilberta Midža da uz redovno uzimanje ljekova može nastaviti igrati. To je bila kobna odluka jer je Luis 27. jula 1993. otišao na basket sa prijateljima i nakon sat vremena se srušio i odvezen je u bolnicu gdje je preminuo dva sata kasnije.

Edi Grifin

Edi Grifin je bio mladi i talentovani košarkaš koji je prvo nastupao za Hjuston, a kasnije za Minesotu. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći 7. avgusta 2007. Po policijskom izveštaju je ignorisao upozorenje i autom je udario u voz u pokretu uslijed čega se vozilo zapalilo. Njegovo tijelo je spaljeno i jedva je urađena identifikacija.

Džejson Kolier

Džejson Kolier je bio član Atlante Houksa , a preminuo je 15.oktobra 2005. od iznenadnog poremećaja srčanog ritma. Obdukcija je pokazala da je Kolier imao prošireno srce što je izazvalo problem sa disanjem. Imao je 28. godina. 

Malik Sili

Malik Sili je rođen u Bronksu 1970. i NBA karijeru je počeo u Indijani nakon koje je igrao za Kliperse i Detroit prije prelaska u Minesotu čiji je bio član kad je tragično nastradao. Poginuo je 20. maja 2000. kad je vozeći se sa rođendana suigrača udario u kamion koji je dolazio sa suprotne strane. Ispostavilo se da je vozač bio pijan i osuđen je na četiri godine zatvora.

Len Bias

Jedna od najkontroverznijih smrti u istoriji lige,a uzrok je kokain. Len Bias je bio jedan od najvećih talenata i 1986. je u 23. godini izabran na draftu od strane Boston Seltiksa i imao je razlog da bude sretan jer je uz to i potpisao sponzorske ugovore. Samo dva dana kasnije, 19. juna, bio je na okupljanju u kampusu gdje je konzumirao kokain. Kasnije se vratio u koledž gdje se dok je razgovarao sa suigračem jednostavno srušio. Suigrač ga je podigao,ali je on ostao bez svijesti i prestao je disati. Stigla su kola hitne pomoći koja su ga odvezla u bolnicu, ali bilo je kasno. Konstatovana je smrt od srčane aritmije uzrokovane predoziranjem kokainom ili ti overdose. 

Rik Beri

Rik Beri je profesionalnu karijeru počeo 1988. i bio je najavljen kao svijetla budućnost Sakramento Kingsa. Međutim, 14. avgusta 1989, samo sedmicu prije 25. rođendana pucao je sebi u glavu nakon svađe sa ženom. Ostaje nejasno što je to uradio osim činjenice da je bio potencijalni samoubica. Naime, nije bilo nikakvih indikacija da je imao finansijske probleme, problem sa drogom ili da je patio od depresije, a supruga je izjavila da je svađa bila najobičnija supružnička.  

Bobi Fils

Bobi Fils je poginuo u saobraćajnoj nesreći 12. januara 2000. i to manje od mjesec dana nakon 30. rođendana.  Karijeru u NBA je počeo u Klivlendu, a smrt ga je zadesila kao člana Šarlota. Poginuo je tako što je vozio crni Porše brzinom od preko 75 milja na sat zbog čega je izgubio kontrolu, skrenuo u drugu traku i udario u drugi auto. Odmah je izdahnuo, a istražitelji vjeruju da se zapravo trkao sa suigračem Dejvidem Veslijem što nikad nije do kraja dokazano.

Nik Vanos

Nik Vanos je rođen 1963,a 1985. je postao član Feniks Sansa. Na žalost, zajedno sa verenicom je nastradao u avionskoj nesreći 16. avgusta 1987. On i verenica su se ukrcali na Nortvest Ejrelansa 255 koji je leteo za Arizonu, ali avion se srušio odmah nakon poljetanja u Mičigenu pri čemu su poginule 154 osobe.

Teri Farlou

Teri Farlou je bio član Jute Džez, a poginuo je u automobilskoj nesreći 23. maja 1980. kad je u Ohaju udario u stub na autoputu. Ostala je sumnja da je vozio pod utjecajem kokaina.

Bison Dele

Rođen je kao Brajan Karson Vilijams 1969. i u NBA je bio od 1991. do 1999. Nastupao je za Denver, Kliperse, Orlando, Čikago (titula 1997) i Detroit. U julu 2002. su on i djevojka krstarili Pacifikom kad su proglašeni nestalim. Istraga je pokazala da je Bisona ubio rođeni brat i da je tijelo potom bacio u okean, ali tijelo nikad nije pronađeno.

Fernando Martin

Fernando Martin je rođen 1962. i igrao je prvo za Estudijantes, a zatim za Real. On je 1986. postao prvi Španac u NBA kad je odigrao 24 utakmice za Portland, a nakon toga se povrijedio i vratio u Real. Poginuo je 3. decembra 1989. kad je vozeći Lanćiu naletio na drugi auto. Obojica sinova su mu takođe igrali košraku.

Ne propustite