Ramo Isak za Novi.ba: Gradonačelniku Kasumoviću treba reći da su izbori završili, neka se bavi gradskim problemima!

Bosna i Hercegovina
Ramo Isak za Novi.ba: Gradonačelniku Kasumoviću treba reći da su izbori završili, neka se bavi gradskim problemima!
Potpredsjednik A-SDA i član Kantonalnog odbora ove stranke u Zenici Ramo Isak za Novi.ba govori o upornim pokušajima zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića da se privrednim subjektima na prostoru ovog grada uvedu komunalne takse, te o još nekim potezima koje je Kasumović povukao, a koji sem populističkog pristupa ne nude ničega novog.

Potpredsjednik A-SDA i član Kantonalnog odbora ove stranke u Zenici Ramo Isak za Novi.ba govori o upornim pokušajima zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića da se privrednim subjektima na prostoru ovog grada uvedu komunalne takse, te o još nekim potezima koje je Kasumović povukao, a koji sem populističkog pristupa ne nude ničega novog. Novi gradonačelnik vijećnicima je već dao dosta „materijala“ koji ide u prilog tezi kako je Kasumović lokalne interese podredio vlastitim ambicijama. 

Novi.ba: Kako gledate na nedavnu inicijativu zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića da se uvedu komunalne takse za Lutriju BiH, BH Telekom, potom razne igre na sreću i kladionice u rasponu od 20 do 50 hiljada maraka godišnje?

Isak: Sve ono što je u skladu sa zakonom i propisima svakako treba podržati, ali, ono što se kosi sa zakonom ne treba dozvoliti. Nebitno je o kome se radi, šta se radi i kome se to uvodi, mi jednostavno ne smijemo dozvoliti nešto što nije u skladu sa zakonom jer to sutra može proizvesti nove troškove u budžetu. Ako mi uvedemo neke takse koje nisu u skladu sa zakonom, privredni subjekti će odmah tužiti općinu i oni će dobiti općinu na sudu zbog čega će onda Grad Zenica morati platiti određeno obeštećenje tim privrednim subjektima. Treba uvažiti mišljenje pravobranioca i Komisije za propise, a tek onda razgovarati o tom prijedlogu. A razgovarati o nečemu tek tako, što će se odmah staviti na dnevni red Gradskog vijeća, mislim da to nije u redu. Dakle, prvo nam je potrebno čuti mišljenje struke kako bi donijeti bilo kakvu odluku. Znamo da postoje pravosnažne presude Ustavnog suda FBiH vezano za navedenu problematiku. Treba analizirati šta je navedeno u tim presudama, jesu li one u interesu privrednika ili općina koje su željele uvesti takse!? Ako je to u interesu općine, onda treba uvesti takse, što da ne!? Ali, ako je to u interesu privrednih subjekata, onda ne smijemo sebi dozvoliti dodatne troškove jer su to ogromni sudski troškovi i obeštećenja.

Novi.ba: Kasumovićeva inicijativa je na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća vraćena u formu nacrta kako bi se održala javna rasprava i time usvojile sugestije šire javnosti. Da li je, u međuvremenu, ona održana i kada će se ova inicijativa ponovo naći pred vijećnicima?

Isak: Tačka je vraćena u formu nacrta i javna rasprava još nije održana. Traži se mišljenje pravobranioca i nadležnih komisija koji još uvijek nisu iznijeli svoj stav. Kada budemo imali njihovo mišljenje, tek onda se ova tačka može vratiti na dnevni red u formi nacrta. Gradski vijećnici će, vjerovatno, tada imati svoje prijedloge i dopune da bi se došlo do finalnog rješenja koje može proći. Žalosno je da gradonačelnik, vijećnici ili vlasnici tih firmi kreiraju populizam na račun nekih tački dnevnog reda. Nije bitno s koje strane to dolazi. Nama treba nešto što je u skladu sa zakonom i nešto od čega će ovaj grad imati interesa. Ako je zaista tačno da će Zenica od toga imati sedam miliona maraka interesa, onda super, neka se slije sedam miliona više u budžet i neka grad odluči kako će rasporediti ta sredstva. U prijedlogu za uvođenje taksi unaprijed su navedene stavke na koje bi se trošila prikupljena sredstva, što je potpuno pogrešno. Po Statutu grada Zenice, novac koji se prikuplja prvo ide u budžet, a tek onda se određuje kako će se on trošiti. Ne može se unaprijed određivati na šta će se sredstva trošiti. Neko je napravio proceduralnu grešku, da li je to uradio neki savjetnik gradonačelnika, neka služba ili članovi predsjedavajućeg Gradskog vijeća, zaista ne znam!? Ali ne neko je očito napravio grešku jer bilo koja tačka na takav način ne može doći na dnevni red.

Novi.ba: Hoće li Klub vijećnika A-SDA na kraju podržati ovu inicijativu i kakvo je Vaše mišljenje o njoj?

Isak: Mi ćemo učestvovati na javnoj raspravi i naši vijećnici i članovi određenih komisija i u njima će davati određene prijedloge. Kada tačka dođe na dnevni red i kada dobijemo potrebna mišljenje svih komisija, onda ćemo donijeti odluku. Ako konačni prijedlog bude u skladu sa zakonom mi ćemo podržati ga podržati, ali ako ne bude u kladu sa zakonima i odlukama koje može donositi Vijeće, onda normalno da nećemo. Mi smo ovdje u interesu građana Zenice i ako ćemo na taj poboljšati njihov život, mi ćemo sve učiniti u našoj moći da to tako bude. Ali, ne na štetu nekog drugog, već samo u skladu sa zakonom i propisima.

Novi.ba: Gradonačelnik je ukinuo beplatne kafe za javne službenike u Gradskoj upravi kako bi se na njima, navodno, uštedilo. Sve je to dio, kako se to u javnosti predstavlja, mjera  koje bi uz povećanje pomenutih taksi ddovele do većeg punejnja budžeta. Populizam, potreba ili nešto treće?

Isak: Svi oni koji su do sada iznosili bilo kakvo mišljenje, koji su bili za ili protiv ovakvih mjera, to su paušalna mišljenja. Mi moramo imati informacije nadležnih institucija i u skladu sa zakonom donositi odluke. Ponavljam, ako je povećanje taksi u skladu sa zakonom, onda to treba podržati. Mi ne smijemo dozvoliti da nekome povećamo, a nekome smanjimo takse. Hajmo onda krenuti redom, hajmo pratiti šta rade određeni ljudi i vidjet ćemo da obrću dobar posao. Neko će se onda sjetiti i kazati, recimo:“Ljudi, ja vidim da pekare rade dobro. Hajmo sad pekarama uvesti nove takse!”. Pa ne možemo tako raditi! Gradsko vijeće je ozbiljna institucija i ono mora u interesu grada. Gradonačelnik se mora prestati baviti izborima koji su iza nas i mora zavratiti rukave kako bi počeo raditi u interesu građana. Ovakav način raditi, do sada, nisam zapamtio. Ja sam u politici od 2005. godine i od tada do danas ovakvo nešto se nije dešavalo u Gradskom vijeće, niti na bilo kojem drugom nivou vlasti, a bio sam u kantonu i Domu naroda PFBiH. Ova situacija je neozbiljna. Izbori su prošli, nema više promovisanja i jefitnog populizma, sada treba raditi. Ovaj način rada nije dobar ni za grada, ni za bilo koga drugog. Ovo je dobro samo za one koji ništa ne rade.

Novi.ba: Može li doći do trzavica na relaciji gradonačelnika Kasumovića i Gradskog vijeća zbog ovakvih prijedloga?

Isak: Ja mislim da je gradonačelnik ozbiljan čovjek, baš kao i gradski vijećnici. Gradonačelnik i oni se trebaju prestati baviti medijima. Oni trebaju zajedno ući u prostoriju koja se zove kancelarija za pripremu sastanaka i sjednica. Trebaju početi razgovarati o problemima, o tačkama i prijedlozima dnevnog reda. Ako se to ne desi, onda je sve moguće. Gradonačelnik mora shvatiti da on mora napraviti većinu u gradskom vijeću, nebitno ko će biti u njoj. Ovo je lokalni nivo na kojem se ne treba baviti visokom politikom, već životom. Zeničani ispaštaju zbog činjenice da neke odluke još nisu usvojene i zbog budžeta koji još nije predložen. Dogovaraju se pozicije. Svi govore da im to nije babovina, a na kraju svi dijele pozicije. U kafanama se dogovora ko će koju poziciju zauzeti, to je žalosno. Mislim da se sve treba vratiti u institucije, a neka u kafane izlaze sa svojim suprugama i prijateljima. Lično sam razgovarao sam sa jednom grupom vijećnika koji su pokazali da postoji politička volja da se krene raditi u interesu grada, samo je pitanje da li ona postoji kod gradonačelnika? Poznavajući njega, mislim da i kod njega postoji, samo je potrebno da svi zakopaju svoj ego kako bi krenuli naprijed. Trenutno Snaga centra podržava gradonačelnika i sve njegove prijedloge bez obzira da li su ispravni ili ne, dok su SDP, DF i Naša stranka do sada podržavali određene odluke gradonačelnika. Oni čine vlast. Vijećnička većina od 17 glasova postoji. Međutim, po Statutu grada Zenice sve općine nemaju isti status. Zenica ima takav Statut da je oko 80 posto ingerencija na gradonačelniku - on imenuje direktore preduzeća, upravne odbore, članove komisije...Neko pokušava prebaciti lopticu na gradske vijećnike. Ne, gradonačelnik je odgovoran jer on čini vlast i donosi odluke. U Zenici sami gradski vijećnici nisu vlast, oni samo mogu predlagati i glasati, a vidite gradonačelnik pokreće 90 posto inicijativa.

Ne propustite