Islamska zajednica nastavlja akciju prikupljanja pomoći za narod Sirije

Aktuelno
Islamska zajednica nastavlja akciju prikupljanja pomoći za narod Sirije
Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini nastavlja akciju prikupljanja novčanih sredstava za pomoć narodu Sirije, koji proživljava najteže trenutke u svojoj historiji.

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini nastavlja akciju prikupljanja novčanih sredstava za pomoć narodu Sirije, koji proživljava najteže trenutke u svojoj historiji.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH Nusret ef. Abdibegović kazao je za Radio BIR da svjedočimo teškim iskušenjima kroz koja prolazi narod Sirije

- Posljednji događaji, stradanja, rušenja i progon stanovnika Halepa je, po mnogim ocjenama, zatalasao cijeli svijet, no očito da, pod pritiskom različitih koncepata rušenja, preseljavanja i raseljavanja i ubijanja ljudi, demokratski svijet nije mogao ništa više učiniti osim apela - smatra Abdibegić.

Situaciju u Halepu uporedio je sa situacijom u BiH, posebno u Sarajevu, te kazao da je to razlog zbog kojeg Islamska zajednica, promatrajući sve ovo nastavlja akciju pružanja pomoći narodu Sirije, a posebno stanovnicima razrušenog i porušenog Halepa.

- Mi smo to radili i ranije, pružali direktno preko naših prijatelja iz Republike Turske pomoć, to smo radili preko naših mešihata u Srbiji i Hrvatskoj. Vjerujem da mnogi znaju za te naše akcije i vjerujem da će mnogi podržati i ovaj apel i ukupnu akciju, koja će trajati do polovine januara, kada ćemo moći kazati što smo uradili i podnijeti izvještaj - kazao je i apelovao na građane i vjernike da se uključe.

Koordinator za odnose s islamskim svijetom u Upravi za vanjske poslove i dijasporu Subhi Tadefi je podsjetio na akciju od prije dvije godine, kada je bio veliki val izbjeglica sa sjevera Sirije.

Tada je IZ u saradnji s Merhametom pokrenula akciju i izdvojila oko 300.000 hiljada KM, i ta pomoć je realizirana u jednom od kampova na jugu Turske u vidu kupovine, postavljanja i opremanja 15 kontejnera za potrebe tog kampa koji je bio spreman da primi oko 5.000 izbjeglica.

Također, prošle godine IZ je pokrenula akciju za prikupljanje sredstava, u prvoj fazi je poslato oko 185.000 KM u vidu medicinske pomoći i pomoći medicinskom kadru, isto tako i za izbjeglice koje borave na jugu Turske...

Tadefi je pozvao širu javnost da se uključi u akciju prikupljanja pomoći narodu Sirije i istakao važnost sudjelovanja u ovoj akciji, jer su i građani BiH prošli golgotu ratovanja i golgotu iseljeništva.

Uprava za vjerske poslove najavila je sergiju za petak, 23. decembar, na području Islamske zajednice u BiH, domovinskim zemljama, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, te bošnjačkoj dijaspori, prenosi radio BIR.

Ne propustite