SDA kupuje vrijeme pred sastanak s četvorkom: Šepić dobio predisključenje

Bosna i Hercegovina
SDA kupuje vrijeme pred sastanak s četvorkom: Šepić dobio predisključenje
Sastanak radne grupe SDA u kojoj su Safet Softić, Adil Osmanović, Denis Zvizdić i Asim Sarajlić a koja je trebala obaviti razgovor sa četvorkom (Senad Šepić, Salko Sokolović, Šemsudin Mehmedović, Sadik Ahmetović) iz Državnog parlamenta koja je napustila Klub SDA neće biti prije 22. decembra, jer je Softić u službenoj posjeti Iranu, piše Patria.

Sastanak radne grupe SDA u kojoj su Safet Softić, Adil Osmanović, Denis Zvizdić i Asim Sarajlić a koja je trebala obaviti razgovor sa četvorkom (Senad Šepić, Salko Sokolović, Šemsudin Mehmedović, Sadik Ahmetović) iz Državnog parlamenta koja je napustila Klub SDA neće biti prije 22. decembra, jer je Softić u službenoj posjeti Iranu, piše Patria.

Mnogi uvaženi članovi SDA ovu situaciju vide kao kupovinu vremena i pripremanje terena za Radnu grupu, jer je četvorka još prije pet dana obznanila da napušta Klub. I vikend je protekao bez nekih konkretnijih poteza, s tim da se „priprema“ po nalogu vrha SDA ogleda u tome da je grupa ljudi u Izvršnom odboru SDA Cazin izrekla mjeru predisključenja Šepiću jučer na hitnoj sejdnici sa jednom tačkom dnevnog reda. O ovom nije bio obaviješten Šepić iako je član tog istog IO!

U stranci su strasti uzburkane posebno nakon što se sve glasnije govori o mogućnosti održavanja vanrednog Kongresa, a što je za Patriju potvrdio Osman Brka, koji je bio član svih saziva Glavnog odbora od osnivanja stranke u čemu je i sam učestvovao.

 - Ja zaista smatram da u stranci ima dosta problema, a da bi bili riješeni neophodno je organizirati vanredni Kongres – ističe Brka, piše NAP.

Ovo mišljenje dijeli još veliki broj uvaženih članova stranke, ali iz vrha partije nema za sada reakcija.

Četvroka iz Parlamenta ranije je u više navrata obraćala se predsjedniku Bakiru Izetbegoviću gdje su otvoreno ukazivali na stanje u kojem se nalaze SDA i država Bosna i Hercegovina, te okolnosti i okvira u kojima je organizovan i održan 6. Kongres SDA na kojem su se desile brojne izborne nepravilnosti, želeći da se takve stvari onemoguće u narednom periodu, a što su zahtjevi brojnog članstva SDA, kao i da se osnaži politička pozicija SDA u budućnosti.

Oni su između ostalog predložili unutrašnja demokratizacija Stranke i izbor po principu jedan član - jedan glas.

To bi omogućilo da svi članovi Stranke imaju pravo glasa i da mogu birati svoje rukovodstvo - od mjesnih odbora, preko općina i kantona/regija, do najviših organa i Predsjednika SDA BiH. Ovo podrazumijeva utvrđivanje jasne baze članstva i prestanak manipulacije time, kao što je bio slučaj na posljednjem Kongresu SDA kada se na raznim nivoima odabranim članovima Stranke omogućavalo da glasaju, a drugim se to pravo uskraćivalo.

- Podsjećamo da je ovaj princip usvojen i na Konvenciji SDA 2013. godine. Tada je utvrđena obaveza da se do narednog Kongresa (2015.) omogući princip ovakvog glasanja unutar SDA. Nažalost, aktuelno rukovodstvo, koje je pripremalo Kongres 2015. godine, oglušilo se na tu obavezu - i sada je vrijeme da to uredimo. To bi podrazumijevalo i jasno definisanje slijedećih principa:

- princip transparentnosti

- uvođenje mjerljivih kriterija za stranačke pozicije

- izborni legitimitet i uvažavanje teritorijalne pokrivenosti cijele BiH

- princip odgovornosti za izborni rezultat, te očuvanja i povećanja broja glasova na izborima, kao i broja mandata koje svaki čelni funkcioner Stranke na svakom nivou preuzme u trenutku izbora na tu poziciju

- utvrditi procentualno na koji pad rezultata se obavezno, prema Statutu treba ponuditi mandat na raspolaganje, a kada obavezno razrješenje zbog pada rezultata ( prijedlog - preko 10% pad rezultata - obavezno razrješenje i vanredni izbori na tom nivou organizacije Stranke u roku od 30 dana)

-princip jednakih šansi i povjerenja u izborni proces unutar SDA - svaki kandidat za rukovodeće pozicije unutar SDA (predsjednik, zamjenik predsjednika i potpredsjednici) na svim nivoima ima pravo da predloži svoga predstavnika u izbornu komisiju koja vodi izborni proces na tom nivou glasanja.

Na ovaj način bi onemogućili izbornu krađu i namještanje rezultata za "odabrane" kandidate, kao što je nažalost bio slučaj na posljednjem Kongresu, posebno u dijelu brojanja glasova za potpredsjednike i članove Glavnog odbora SDA. Potrebno je vratiti povjerenje u pravedan i transparentan izborni proces u kojem će strankom upravljati oni koji zaista imaju najveću podršku članstva i naroda koji predstavljaju – upozorili su parlamentarci.

Ne propustite