Derbi barcelonés: Sudar dvije životne i fudbalske filozofije

Sport
Derbi barcelonés: Sudar dvije životne i fudbalske filozofije
Zna se da je El klasiko najvažnija utakmica španskog prvenstva, ali za Barcu još jedan meč je od velike važnosti.

Zna se da je el klasiko najvažnija utakmica španskog prvenstva, ali za Barcu još jedan meč je od velike važnosti. Gradski derbi sa Espanyolm je još jedna utakmica za koju se može reći da je više od fudbala, takozvani „Derbi barcelonés“. Oba kluba nastala su u istom vremenskom periodu sa razlikom od samo godinu dana ( Barca 1989, Espanyol 1900 ) i od samogog početka igranja ovog derbija prisutno je veliko rivalstvo.

Navijači Espanyola i u tom periodu a i danas su bili oni koji podržavaju Španiju, kralja i protive se Katalonskoj nezavisnosti. Klub je osnovan od strane vlade da bi bio protuteža Barci koju su u tom vremenu smatrali klubom doseljenika, Espanylo je trebao biti klub za ljude bliske režimu, policajce, vojna lica i državne službenike. Od kako se igra Španska liga ovaj lokalni derbi je derbi sa najvećim brojem odigranih utakmica ali je ujedno i derbi koje je najviše neujednačen, jer skoro 60% do sada odigranih utakmica pobjedila je Barca. Zadnjih par godina počele su se smirivati strasti oko političkih stavova i utakmice se igraju u puno mirnijoj atmosferi.

Od kako su se Espanyol preuzeli kineski investitori klub je prestao sa Španskom nacionalističkom retorikom, preveli su svoje službeno ime i himnu na katalonski jezik. Sinoć je odigran još jedan, na Camp Nou stadionu Barca je pobjedila 4-1, nije dugo trebalo da vidimo prvi gol, već u 18. minuti a Suaerez je bio strijelac. Igrači Espanyola probali su agresivnom igrom preplašiti igrače Barce ali ih je smirio sudija sa par žutih kartona. Drugi gol je uslijedio nakon niza nevjerovatnih poteza Mesija čiju je loptu na kraju odbranio golman a na nju natrčao opet Suarez i postigao drugi gol. Samo minutu kasnije superiornost Barce pokazao je i Jordi Alba postigavši gol na astistenciju Mesija. Lijep gol za goste u 80. minuti postigao je Lopez David. U zadnjim minutama utakmice Suarez se odužio Mesiju i asistirao mu za gol i konačni rezultat 4:1. Nadam se da će ova pobjeda dati motiv Barci da pobjeđuje dalje i približi se što više Realu i možda iskoristi neku njihovu lošu formu kako bi ponovo bili u prilici da osvojimo prvo mjesto jer kako kaže naša himna: Katalonija uvijek trijumfuje !

Ne propustite