Arapi u BiH posjeduju hiljadu nelegalnh nekretnina

Bosna i Hercegovina
Arapi u BiH posjeduju hiljadu nelegalnh nekretnina
Kontrolom gotovo 700 pravnih lica, čiji su vlasnici strani državljani, Služba za poslove sa strancima je ustanovila da u više od dvije trećine slučajeva postoje određene nepravilnosti pri registraciji firmi, odnosno, prilikom kupovine nekretnina.

Kontrolom gotovo 700 pravnih lica, čiji su vlasnici strani državljani, Služba za poslove sa strancima je ustanovila da u više od dvije trećine slučajeva postoje određene nepravilnosti pri registraciji firmi, odnosno, prilikom kupovine nekretnina. Tim povodom Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, rekao je u intervju za BHRT da je riječ o stranim državljanima iz Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Sirije, Libije, Saudijske Arabije, Rusije i Ukrajine, koji su registrovali fiktivne firme isključio samo s jednom namjerom - kupovina nekretnina i zatim prodaja tih nekretnina ili iznajmljivanje drugim stranim turistima. Ujić je rekao da je sprovedena akcija Nekretnine“ u kojoj je kontrolisano 691 pravno lice u vlasništvu stranaca, od kojih su samo 192 pravna subjekta bili na adresi na kojoj posluju u skladu sa zakonom.

Ostalih 499 lica nismo pronašli na adresama i radi se o fiktivnim firmama, rekao je Ujić. Prema njegovim rečima, oni posjeduju hiljade nekretnina, a šta je tu legalno, a šta nije, pokazaće dalji tog istrage. "Ono što smo mi našli je da su otvorene sestrinske firme od velikih firmi iz zemalja koje smo kontrolisali, najviše iz Kuvajta, Libije, Katara i Saudijske Arabije, bilo je 145 firmi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. U 109 slučajeva vlasnik tog pravnog lica, državljanin, recimo, Kuvajta, nije se uopšte pojavio, nije ulazio u državu, već je dao punomoć gdje se formiralo pravno lice, gdje se registrovalo pravno lice u Sarajevu i gdje je postavio za direktora državljanina Bosne i Hercegovine", naveo je on. Objasnio je da od tih fiktivnih firmi nikakve koristi nema ni država BiH, a ni države iz koje te osobe dolaze. Ujić je, međutim, naveo da tu ima i dosta pozitivnih stvari.

"Našli smo firme koje su zapošljavale i koje zapošljavaju trenutno i 300 radnika iz Bosne i Hercegovine", kazao je. Govoreći o sankcijama za one koji posluju nezakonito, Ujić je rekao da sve zavisi od vrste prekršaja, te da će Služba za poslove sa strancima nekim državljanima otkazati boravak u Bosni i Hercegovini. "Ako bude većih prekršaja, biće i protjerivanja iz Bosne i Hercegovine i zabrana ulaska u našu zemlju. Ostale negativnosti koje se tiču i poreskih stvari, pranja novca i drugih radiće agencije koje su nadležne za to, jer, nakon analize, mi ćemo sigurno neke stvari proslijediti i inspekcijskim organima i na kantonalnom i entitetskom nivou, poreskoj upravi, a nešto i SIPA - ono što budemo mislili da je nezakonito i da ima elemenata pranja novca“, rekao je. Upitan za proceduru protjerivanja, Ujić kaže da je postoji tri načina: dobrovoljni povratak, potpomognuti dobrovoljni povratak i prislini povratak.

Ne propustite