Bakir protiv Alije - Zašto je Općina Centar najvrijednija

Aktuelno
Bakir protiv Alije - Zašto je Općina Centar najvrijednija
Portal Novi.ba, istražio je dilemu; zašto je Alija Delimustafić pušten iz pritvora kao „vođa organizovane kriminalne grupe“, dok je njegovom bratu Mirsadu, produžen pritvor?

Portal Novi.ba, istražio je dilemu; zašto je Alija Delimustafić pušten  iz pritvora kao „vođa organizovane kriminalne grupe“, dok je njegovom bratu Mirsadu, produžen pritvor? Iako neočekivano, došli smo i do odgovora zašto je Bakir Izetbegović, u postizbornoj noći rekao da je „Općina Centar vrijednija od deset drugih“!  
 
Alija Delimustafić, upamćen kao prvi ministar policije BiH, u višestranačkoj državi, uspješni kontraverzni biznismen i osnivač specijalne jedinice „Ševe“ koja se godinama sumnjiči za niz zločina izvedenih u opkoljenom Sarajevu tokom ratne opsade, pušten je iz pritvora zbog utvrđene neuračunljivosti.  
Na osnovu medicinske dokumentacije koju je vještačio medicinski tim stručnjaka, izabranog od strane Kantonalnog suda Sarajevo, utvrđeno je da se Alija mora pustiti bezuvjetno iz pritvora. Sada se vijeća, da li Alija uopće može biti stranka u sudskom postupku, tačnije da li može biti obuhvaćen optužnicom kao prvooptuženi?! 

Kako tvrde upućeni izvori iz kantonalnog tužilaštva, spektakularno privođenje Alije Delimustafića, moglo bi završiti postavljanjem velikog odštetnog zahtjeva njegovog advokata za uznemiravanje i nanošenje teških duševnih bolova te javnog sramoćenja teško bolesne i neuračunljive osobe.     

Kada je u pitanju osumnjičeni Mirsad Delimustafić, on se prema tvrdnjama odbrane nalazi pod nekom vrstom prikrivene ucjene. Kako sada stvari stoje u istrazi koja još službeno nije okončana Mirsada je zatvora koštalo njegovo vlasništvo zemlje na ekskluzivnoj lokaciji Marijinog Dvora. Davno prije, Mirsad je kupio firmu „Bosna sport“, a sa njom i zemljište na lokaciji pored Sarajevo City Centra (kolokvijalno: Al Shidi). Regulacionim planom Općine Centar, tu je trebala biti izgrađena koncertna dvorana. Međutim, u februaru 2016., došlo je do izmjene regulacionog plana pa se tu sada treba graditi hotel. 

Preko puta Delimustafićeve lokacije (sasvim slučajno na zemlji zbog koje su u akciji FMUP-a „Urban“ uhapšeni vlasnik firme Lake Nedžad Bubica, ex kantonalni ministar i profesori Elektrotehničkog fakulteta) predviđeni su parkovi i drugi sadržaji uz hotelske kapacitete. 

Navodno je još u rano ljeto ove godine jedan sarajevski advokat posjetio Mirsada Delimustafića sa ponudom da se vrlo moćnom arapskom investitoru proda zemljište „Bosna sporta“ za gradnju hotela. Također je podcrtano da iza investitora stoji domaći politički vrh. Međutim, Mirsad je to odbio, navodno rekavši da „poselami šefa, i da mu kaže kako nije jasno zašto on kao vlasnik zemlje ne bi gradio hotel umjesto arapskog investitora.“

Od tada su telekomunikacije Mirsada Delimustafića stavljene pod nadzor policije. Cijela optužba tužilaštva se temelji na prisluškivanim razgovorima i jednom dokumentu zbog kojeg je uhapšen inženjer građevinske struke, a koji je ustvari tlocrt mogućeg objekta, vjerovatno velikog i visokog (regulacionim planom, također je dozvoljeno povećanje spratnosti na budućem objektu hotela). 

Sasvim je sigurno da onaj strani investitor koji se dočepa lokacija na Marijin Dvoru od stare električne centrale do SCC-a, bez ikakvih problema u roku od 24 sata, može dobiti urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole od načelnika Nedžada Ajnadžića. 
Da li zato Opština Centar vrijedi više od deset drugih? To će se uskoro znati, ako Mirsad Delimustafić odjednom izađe iz pritvora.

Ne propustite