Načelnik Memić sve nervozniji: Neprijatelji Bošnjaka i islama usporavaju tokove novca prema BiH [FOTO­+VIDEO]

Aktuelno
Načelnik Memić sve nervozniji: Neprijatelji Bošnjaka i islama usporavaju tokove novca prema BiH [FOTO­+VIDEO]
Načelnik Ilidže Senaid Memić ne prestaje sa davanjem skandaloznih izjava.

Načelnik Ilidže Senaid Memić ne prestaje sa davanjem skandaloznih izjava. Novi.ba saznaje da je Memić na javnoj raspravi o budžetu općine za narednu godinu, koja je nedavno održana u Mjesnoj zajednici Sokolović Kolonija, kazao kako su “neprijatelji Bošnjaka i islama usporili tokove novca prema BiH”. Dobro upućeni izvori su za naš informativni portal naglasili da je Memić izuzetno nervozan jer je u zadnje vrijeme znatno umanjen priliv arapskih investicija na području Općine Ilidža. Glavni razlog tome jeste što je BiH 26. jula ove godine stavljena na takozvanu “sivu listu” Međunarodnog tijela za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma (FATF).

Podsjetimo, radi se o listi visoko rizičnih zemalja sa strateškim nedostacima u oblasti pranja novca i finansiranja terorizma, a na listi se još nalaze Afganistan, Laos i Uganda. BiH se našla na ovoj listi jer nije jer nije provela brojne mjere i aktivnosti Akcionog plana FATF-a. O uslovima koje BiH mora ispuniti naš portal je već detaljno pisao.

Ne znamo na koje je 'neprijatelje' Bošnjaka i islama načelnik Memić tačno aludirao, ali je više nego očigledno da mu je zasmetala činjenica što se BiH  našla na “sivoj listi” čime se svi novčani tokovi (transakcije) koji ulaze ili izlaze iz BiH stavljaju pod strogi nadzor, a ujedno su i znatno usporeni. Ovim su Memićevi 'investicioni' planovi znatno pomršeni.

Infrastrukturni projekat

Također saznajemo da je ovim sada doveden u pitanje pompezno najavljivani veliki arapski infrastrukturni projekat izgradnje potpuno novog naselja na Ilidži pod nazivom Nova Ilidža 1, 2 i 3. Riječ je o projektu koji je ‘težak’ nevjerovatnih dvije milijarde maraka koje treba da ulože izvjesni kuvajtski investitori i kompanija Buroj Property Development iz Ujedninjenih Arapskih Emirata (UAE). Prema onome što je do sada poznato iz medija, predviđeno je da ovo novo naselje sa stambenim zgradama, poslovnim prostorima, parkovima i drugim sadržajima bude izgrađeno na desnoj obali željeznice i ispod planine Igman. Naselje bi se trebalo prostirati na skoro 80 hektara zemljišta.

“To će biti moderno naselje za 40 hiljada stanovnika koje će se prostirati na desnoj obali rijeke Željeznice od termalne Rivijere do entitetske linije u Vojkovićima. Vrijednost projekta je dvije milijarde KM, a za ova ulaganja je zainteresirano više investitora. Samo zemljište će moći da se proda za 40 miliona KM”, hvalio se svojevremeno Memić u izjavi za medije.

Bezobrazluk Arapa

Zanimljivo je da Memićeva izjava dolazi u jeku kada su nadležne bh. institucije odlučile protjerati čak 300 stranaca koji uglavnom dolaze iz zemalja Perzijskog zaljeva, a koji su u BiH boravili nelegalno i koji su utajili porez nakon što su kupovali nekretnine. Odluka o njhovom protjerivanju uslijedila je nakon što su inspektori Službe za poslove sa strancima BiH u saradnji sa SIPA-om, Graničnom policijom BiH i Poreskom upravom FBiH u zadnja tri mjeseca detaljno ‘pročešljali’ blizu 700 firmi i 16 turističkih lokacija koje su u vlasništvu državljana iz arapskih zemalja, Rusije i Ukrajine.

Mediji su prenijeli da su navedeni organi otkrili čak 500 firmi fiktivnih firmi koje su bile registrirane na lažnim adresama i koje uopće nisu imale zaposlenih osoba, a najzanimljiviji detalj je da ove firme u svom vlasništvu posjeduju nevjerovatnih 600 stambenih jedinica i raznih poslovnih prostora. Poznato je da strani državljani osnivaju firme za tričavih dvije hiljade maraka samo kako bi se domogli neke vrijedne nekretnine jer kao fizička lica, prema bh. zakonodavstvu, ne mogu kupovati nekretnine. Dokle seže bezobrazluk Arapa i njihovo besprizorno nepoštivanje domaćeg zakonodavstva, pokazuje činjenica da se intenzivnim istražnim radnjama otkrilo da su pojedini vlasnici skupocjenih nekretnina u BiH živjeli ilegalno, a mnogi nisu ni prijavili svoj boravak. Arapi su do sada bez problema preko fiktivnih firmi kupovali vrijedne nekretnine i desetine hektara zemljišta na kojima su gradili višemilionske stambene objekte. Jedna stvar je sigurna, državljani BiH, čak i da imaju pare, po principu reciprociteta nikada ne bi mogli tako lako kupovati nekretnine, zemljišta, a kamo li naftna polja u arapskim zemljama.

S druge strane, brojni ugledni intelektualci uveliko upozoravaju da bi ovakav trend masovnog dolaska arapa pod plaštom kojekakvih 'investicija' vrlo lako mogao izazvati radikalne demografske i kulturološke promjene bh. društva. Na žalost, na sceni je masovni egzodus vrijednih, pametnih i visokoobrazovanih mladih ljudi iz BiH, dok istovremeno u nju istovremeno dolaze građani iz dalekih azijskih zemalja.    

Neke od građevinskih lokacija koje su bile predmet kontrole nadležnih inspekcija bile su i one čiji su vlasnici firme koje su smještene na Ilidži. Tako je kontrolisana izgradnja projekta kuća Green Hills Resorta u Hadžićima čiji je vlasnik Al-Mosa Investment Group d.o.o. sa sjedištem na Ilidži, ulica Pijačna br. 8. Inspektori su se interesovali i za izgradnju projekta Sarajevo Resort Osenik koji je također smješten u Hadžićima. Vlasnik ovog građevinskog poduhvata je firma Gulf Real Estate d.o.o.koja je također smještena na Ilidži u ulici Mustafe Pintola br. 25. Inače, ova ulica je kod domicilnog stanovništa već uveliko poznata po nazivu "Mala Arabija" ili "Mala Turska" s obzirom da je u njoj uglavnom smješten veliki arapskih i turskih poslovnih prostora, ali i stambenih objekata.

nova-ilidza

                                         Da li je megaprojekat Nova Ilidža doveden u pitanje!?

green-hills-resort

 Projekat Green Hills Resort u Hadžićima, čiji je vlasnik firma smještena na Ilidži, bio predmet kontrole inspekcije 

sarajevo-resort-osenik

                 Sarajevo Resort Osenik je također bio pod budnim okom inspektora

arapi

      Ulica Mustafe Pintola na Ilidži poznatija kao "Mala Arabija" među domicilnim stanovništvom 

 

Ne propustite