Dilberović: Počelo prevođenje pitanja iz Upitnika

Bosna i Hercegovina
Dilberović: Počelo prevođenje pitanja iz Upitnika
Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović izjavio je za "Oslobođenje" da je počeo prevod Upitnika Evropske komisije "na naš jezik".

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović izjavio je za "Oslobođenje" da je počeo prevod Upitnika Evropske komisije "na naš jezik".

BiH je prije nekoliko dana dobila Upitnik Evropske komisije. Tačno 3.242 pitanja, koja je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću predao komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, sada su pred zvaničnicima države.

- Ono što sada radimo jeste da dio po dio Upitnika prevodimo na seminarima koje organizujemo sa nadležnim institucijama, po određenim poglavljima. Institucijama već dijelimo pitanja u skladu sa njihovim ustavnim nadležnostima da pripremaju odgovore. Riječ je o poglavljima 31 i 8 po acquisu. Sve mora funkcionisati u skladu sa mehanizmom koordinacije - kazao je Dilberović.

Potvrdio je da su sva tijela u mehanizmu koordinacije formirana, te da su održani sastanci Kolegija i Komisije za evropske integracije, a privode se kraju i poslovnici.

- Kada Komisija za evropske integracije donese svoj i poslovnik o radu radnih grupa, one će moći funkcionisati. Međutim, radne grupe za sada nemaju nekog specijalnog posla dok se ne završi prvi dio, a to je dok različite institucije u BiH, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, ne odgovore na pitanja koja smo dobili - pojasnio je direktor Direkcije za evropske integracije BiH.

Naglasio je da se u javnosti konstantno provlači priča da li ćemo uspjeti završiti posao ili ne. Dilberović je ubijeđen da će, što se tiče institucija BiH, one uspjeti završiti svoj dio posla "i tu nema uopće dileme".

- Finalizacija pogotovo osjetljivih odgovora je već u domenu politike. Ono što čujemo na bezbroj adresa jeste da evropske integracije nemaju alternative za BiH. Prema tome, ne vidim razloga za pesimizam, ali vidjet ćemo kako će se stvari odvijati. Ponavljam da sam, što se tiče institucija, pogotovo onih državnih, optimista. Također sam uvjeren da su entitetske, kantonalne i ostale institucije sa kojima komuniciramo itekako spremne da odgovore na postavljena pitanja. Nakon toga ćemo kroz mehanizam koordinacije te odgovore provesti u jedinstvene odgovore Bosne i Hercegovine - zaključio je Dilberović u intervjuu za "Oslobođenje".

Upitnik sadrži detaljnu listu pitanja koja svojom strukturom prati strukturu kriterija za članstvo u Evropskoj uniji, a cilj je da se kroz odgovore napravi sveobuhvatan uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sistem države koja je podnijela zahtjev za članstvo.

Ne propustite