Raj za narkomane: Heroin se prodaje kao voće ili povrće

Svijet
Raj za narkomane: Heroin se prodaje kao voće ili povrće
Građanski rat, izolacija i vojna diktatura pretvorili su Mianmar u jednu od najsiromašnijih zemalja svijeta.

Građanski rat, izolacija i vojna diktatura pretvorili su Mianmar u jednu od najsiromašnijih zemalja svijeta. 

Velik dio teritorija te države, pogotovo planinske predjele na sjeveru, kontroliraju razne gerilske i paravojne skupine.

Ne čudi da se lokalno stanovništvo u takvom okruženju okrenulo proizvodnji opijuma, a Mianmar je, poslije Afganistana, postao najvećim proizvođačem toga ključnog sastojka heroina.

Duž kinesko-mjanmarske granice, gdje je heroin lako dostupan, a broj ovisnika poprima šokantne razmjere, trgovci su u dućanima počeli vraćati igle umjesto sitniša, piše Global Post.

Mianmarski kjat toliko je inflacijom uništena valuta da svi radije koriste papirnate cigarete, slatkiše ili igle umjesto sitniša u vidu hrpe bezvrijednih novčanica.

Heroin je na sjeveru Mianmara dostupan svima. Doza se prodaje po cijeni od jednog dolara, a heroin se nudi na otvorenom, tik uz svježe voće i povrće.

Ulice i polja su zasijani odbačenim iglama, a u internetskim kafićima vise natpisi koji upozoravaju goste kako je drogiranje zabranjeno prilikom korištenja računala.

Lokalne udruge procjenjuju kako je 80 posto mladih u saveznoj državi Kachin, ovisno o opasnoj drogi. 'Tu gdje mi živimo policija rijetko zalazi pa ljudi sami donose i provode zakone', kaže Esther, osnivačica udruženja za borbu protiv ovisnosti u Kachinu.

'U mnogim selima svaka kuća ima bar jednog ovisnika. Svi mi imamo osobne tragedije. Moj muž i sin također su se navukli na heroin te prodali sve što su mogli, čak i vreće sa zalihama riže.'

Ovisnici koji se požele izliječiti, pomoć mogu pronaći jedino u kampovima koje vode razne, evangeličke crkve. Kampovi se nalaze duboko u džungli, a nove pacijente zaključavaju u kaveze dok ne prođu najgori simptomi prestanka uzimanja heroina.

Ostanu li van kaveza, odmah će pobjeći kako bi pokušali kupiti novu dozu, kaže bivši ovisnik James Naw.

Ne propustite