Plenković: 'Za dom spremni" ima dvostruke konotacije

Region
Plenković: 'Za dom spremni" ima dvostruke konotacije
Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković gostujući u emisiji Nedjeljom u 2 Aleksandra Stankovića je odgovarao na pitanja na temu zaoštravanja odnosa sa Srbijom, postavljanja ploče u Jasenovcu te drugih aktualnih tema.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković gostujući u emisiji Nedjeljom u 2 Aleksandra Stankovića je odgovarao na pitanja na temu zaoštravanja odnosa sa Srbijom, postavljanja ploče u Jasenovcu te drugih aktualnih tema.
Stanković ga je uputio zašto do sada nije zauzeo stav o postavljanju ploče u Jasenovcu na šta je plenković odgovorio da bi trebali biti konkretni i to posmatrati iz dva ugla.

"Ajmo biti konkretni. Ploče koje su skinute prije deset godina Francetiću i Budaku nisu imale ovaj natpis HOS-a. Ova ploča u gradu Jasenovcu je spomen 11 poginulih pripadnika branitelja HOS-a. Oni u svom grbu imaju taj natpis "Za dom spremni". Mi smo provjerili je li to zakonito... Što se tiče samoga pozdrava, on ima dvostruke konotacije. U Jasenovcu ima konotacije na ustaški režim i može vrijeđati njihove obitelji. Međutim, isto tako, to je ploča koja je postavljena poginulih hrvatskim braniteljima. Ne možemo tako jednostavno odgovarati na to pitanje - kazao je Plenković.

Dodaje da je riječ o ploči koja je postavljena poginulim suborcima. - Zbog toga želim ovu temu izmaknuti iz politikanstva.

To je tema koju sada moramo otvoriti u društvu, a onda je i zatvoriti - kazao je Plenković.

Na pitanje voditelja hoće li se izviniti ljudima koji se osjećaju povrijeđeno zbog postavljanja ploče, odgovorio je potvrdno.

- Ja se ispričavam onima koji su povrijeđeni. Vrlo jasno. - kazao je Plenković.

Plenković je najavio da će vlada formirati komisiju koja će se baviti tim pitanjem.

"Osnovaće ga hrvatska vlada s ciljem da se upravo na taj način napravi ono što nije napravljeno početkom devedesetih.

Druge zemlje su imale i komisije i povjerenstva. Totalitarizama ima nekoliko - nacizam i fašizam i komunizam.

Povjerenstvo će predložiti mjere koje će kasnije možda donijeti Vlada ili Sabor. Ono neće zamijeniti ni vladu ni sabor. Možda bude raspravljao i o petokraki i pozdravu za dom spremni, poručio je.

Afera Čokolinda

Nedavno je predsjednik hrvatske Kolinda Grabar Kitarović djeci darovala srpske čokoladice što je izazvalo lavinu reakcija, ali Plenković to ne smatra problematičnim.

- Dosta volim čokoladu i ne gledam tko je proizvodi. Nemam nikakav problem pojesti srpsku čokoladu.

Ne treba tu temu elaborirati. Stjecajem okolnosti moj sin ima rođendan sutra pa smo dobili identičan taj paket, baš s tom čokoladicom s rižom - kazao je.

Stanković mu je zatim poklonio hrvatsku čokoladu kazavši da se proizvodi u tvornici koja je nazvana po narodnom heroju, poginulom u Karlovcu te komunističkom aktivisti.

- Ovu čokoladu navodno voli srpski premijer Vučić - poručio mu je Stanković, na što je Plenković rekao da ga ne čudi i da ne planira reklamirati proizvod, pišu Večernje.hr.

 

Ne propustite