Općina Novi Grad obilježila 39. rođendan, Zlatna plaketa uručena profesoru Dževadu Jahiću

Bosna i Hercegovina
Općina Novi Grad obilježila 39. rođendan, Zlatna plaketa uručena profesoru Dževadu Jahiću
Svečanu sjednicu otvorio je predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo Rusmir Baljić, koji je prisutnima čestitao Dan Općine, istakavši da ova lokalna zajednica na današnji dan s ponosom slavi 39. godišnjicu postojanja, zato što su iza nje veliki rezultati, te da su u budućnosti postavljeni još veći ciljevi. "Zadovoljni smo jer su u zajedničkom angažmanu Općinskog načelnika – kao predlagača, i Općinskog vijeća – kao organa odlučivanja, stvoreni uvjeti te otvorene mogućnosti stvarnog i vidljivog napredovanja u različitim segmentima rada lokalne zajednice", istakao je Baljić.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo Rusmir Baljić, koji je prisutnima čestitao Dan Općine, istakavši da ova lokalna zajednica na današnji dan s ponosom slavi 39. godišnjicu postojanja, zato što su iza nje veliki rezultati, te da su u budućnosti postavljeni još veći ciljevi.

"Zadovoljni smo jer su u zajedničkom angažmanu Općinskog načelnika – kao predlagača, i Općinskog vijeća – kao organa odlučivanja, stvoreni uvjeti te otvorene mogućnosti stvarnog i vidljivog napredovanja u različitim segmentima rada lokalne zajednice", istakao je Baljić.

U svom obraćanju prisutnima načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić kazao je da je uz podršku Općinskog vijeća prije dvije godine donesena Odluka da se Dan Općine obilježava onda kada je ona formirana, a da se 8. juni i dalje obilježava kao Dan odbrane Općine Novi Grad i bitke za brdo Žuč. To su dva značajna datuma u historiji Općine koja je navršila punih 39 godina. Istakao je da je u proteklom četverogodišnjem mandatu uz podršku Općinskog vijeća u starom sazivu realiziran veliki broj projekata na području Novog Grada. 

Zlatna plaketa "Safet Hadžić" uručena je profesoru Dževadu Jahiću, akademiku Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, autoru brojnih djela iz oblasti lingvistike, uključujući Gramatiku bosanskog jezika i Enciklopedijskog rječnika bosanskog jezika u 12 tomova.

Profesor Jahić kazao je da je ovo priznanje za njega veoma važna nagrada.

"Ja sam čovjek iz oblasti nauke i za mene je ovo posebno prijatno iznenađenje. Ponosan sam da sam ovo priznanje dobio od Općine čiji sam stanovnik. Priznanje koje mi je dodijeljeno je priznanje koje je vezano za jednog velikog patriotu Safeta Hadžića, čovjeka koji je u vrijeme kada se mnogo toga nije znalo i nije razumijevalo, pokazao nevjerovatnu bistru narodnu pamet", kazao je Jahić.

Kolektivna Zlatna plaketa "Safet Hadžić" dodijeljena je Humanitarnoj organizaciji "Crveni polumjesec" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, za humanitarni rad i izuzetan doprinos u izgradnji i finansiranju projekata iz oblasti obrazovanja, zdravstva i pružanja usluga i podrške socijalno ugroženim porodicama s područja Novog Grada.

Srebrena plaketa "Safet Hadžić" ove godine dodijeljena je Osmanu Isoviću, ljekaru opće prakse u Domu zdravlja "Saraj-Polje". Priznanje mu je dodjeljeno za nesebičan doprinos i volonterski rad na području općine Novi Grad.

Kolektivnu Srebrenu plaketu "Safet Hadžić" dobila je Škola fudbala "Novi Grad", za izuzetan doprinos u afirmaciji i razvoju fudbalskog sporta na teritoriji općine.
Ovom prilikom uručene su zahvalnice Mirzi Pramenkoviću, istaknutom sportisti i svjetskom prvaku u kick boksu, Amni Aganović, najmlađoj pobjednici Ilidžanskog festivala, zatim Omeru Ćatiću, našem sugrađaninu zaslužnom za razvoj i unapređenje borilačkih vještina kod djece. Zahvalnica je dodijeljena i Huseinu Hujiću, istaknutom građaninu i višestruko nagrađivanom inovatoru, generalnom sekretaru Asocijacije inovatora BiH, zatim Sehadi Habeš, za istaknuti rad i doprinos u lokalnoj zajednici, Harisu Kaltaku, za izuzetne rezultate u razvoju muzičkog stvaralaštva. Firmi Sinhron d.o.o. dodijeljena je zahvalnica za društveno odgovoran rad i zanačajan doprinos u pružanju pomoći stanovnicima općine Novi Grad, zatim prosvjetnoj radnici Jovanki Seferović za doprinos u radu šire društvene zajednice, dok je Janji Dujmović zahvalnica dodijeljena za dugogodišnji angažman u radu Savjeta MZ, a Eminu Pršešu za doprinos u radu Narodne kuhinje i SOS Dječijeg sela i druge aktivnosti.

U muzičkom dijelu programa nastupio je Ibro Bublin sa interpretacijama "Bosno moja divna mila" i "Prođoh Bosnom kroz gradove", a prisutni su imali priliku pogledati film u kojem je prezentiran dio projekata iz programa "Pokrenimo Novi Grad zajedno" koji su realizirani u proteklom periodu i izložbu "Stari mostovi", koju je ovim povodom predstavio Muzej Sarajeva.
 

Ne propustite