Prijedor: Odgođen sastanak o inicijativi izgradnje spomen-obilježja ubijenoj djeci

Bosna i Hercegovina
Prijedor: Odgođen sastanak o inicijativi izgradnje spomen-obilježja ubijenoj djeci
U Prijedoru je danas odgođen sastanak predstavnika inicijative za izgradnju spomen-obilježja ubijenoj djeci Prijedora tokom ratnog perioda s poslanikom u NSRS Admirom Čavkom i odbornikom Skupštine grada Prijedora Mirsadom Duratovićem, te predstavnicima roditelja ubijene djece, javlja Anadloy Agency. Na sastanku su trebali biti utvrđeni dalji pravci djelovanja oko inicijative, koja je prvi put pokrenuta prije dvije godine.

U Prijedoru je danas odgođen sastanak predstavnika inicijative za izgradnju spomen-obilježja ubijenoj djeci Prijedora tokom ratnog perioda s poslanikom u NSRS Admirom Čavkom i odbornikom Skupštine grada Prijedora Mirsadom Duratovićem, te predstavnicima roditelja ubijene djece, javlja Anadloy Agency.
Na sastanku su trebali biti utvrđeni dalji pravci djelovanja oko inicijative, koja je prvi put pokrenuta prije dvije godine.

Podsjećamo, u junu ove godine Gradska skupština u Prijedoru nije prihvatila inicijativu za izgradnju spomenika, a roditelji 102 ubijene djece su tada najavili pravnu bitku. U Gradskoj upravi tvrde da inicijativa nije odbijena, nego da je sporna lokacija na kojoj bi spomenik trebao biti izgrađen.

Iz ove ustanove poručuju da je porodicama ubijene djece savjetovano da u dogovoru s nadležnim organima iznađu lokaciju za spomenik, ali da ona ne može biti ispred opštine, ili u šetališnoj zoni. Sastanak je ponovo zakazan za kraj ove sedmice.

Ne propustite