Alep: Dramatična upozorenja humanitaraca

Svijet
Alep: Dramatična upozorenja humanitaraca
Humanitarne organizacije UNHCR i Crveni križ dramatičnim su upozorenjima u subotu pozvali strane da hitno dogovore hitnu evakuaciju radi spasa "hiljade života" iz Alepa, prenose agencije, a mediji bliski pokretu Hezbollah javljaju da su autobusi krenuli prema dva šiitska sela u pokrajini Idlib koje su opkolili pobunjenici.

Humanitarne organizacije UNHCR i Crveni križ dramatičnim su upozorenjima u subotu pozvali strane da hitno dogovore hitnu evakuaciju radi spasa "hiljade života" iz Alepa, prenose agencije, a mediji bliski pokretu Hezbollah javljaju da su autobusi krenuli prema dva šiitska sela u pokrajini Idlib koje su opkolili pobunjenici.

Svim civilima mora odmah biti dopušten izlazak iz istočnog Aleppa i sirijski rat mora prestati kako bi se spriječile patnje negdje drugo, rekao je visoki zvaničnik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi.

Upozorio je da postoji "velika opasnost da raseljavanja i patnje neće prestati, već će se ponoviti negdje drugo" te poručio da "sirijski sukob mora završiti sada, bez odgode" i "civili ne smiju biti taoci u pregovorima".

Procjenjuje se da je oko 40.000 civila ostalo u posljednjem području koji su držali pobunjenici u Alepu s oko 1.500 do 5.000 boraca i njihovih porodica, rekao je UN-ov posebni izaslanik za Siriju Staffan de Mistura.

Ti su ljudi bez pitke vode, bez hrane, iscrpljeni od blokade, rata, gladi, upozoravaju humanitarne organizacije. Međunarodni odbor Crvenog križa koji nadzire evakuacije pozvao je strane "da postignu sporazum" kako bi spasili "hiljade života". 

 

Ne propustite