EBU zbog teškog stanja u BHRT-u okrivio krovne organe bh. vlasti

Bosna i Hercegovina
EBU zbog teškog stanja u BHRT-u okrivio krovne organe bh. vlasti
Radio televiziji Bosne i Hercegovine (BHRT) izrečene su sankcije zbog rastućih dugova, saopšteno je iz Evropske radiodifuzne unije (EBU), a za dugove su odgovorne bh. vlasti. Direktorica EBU-a Ingrid Deltenre, članovima Predsjedništva BiH uputila je pismo u kojem ih obavještava o pokretanju pravnog postupka protiv BHRT-a. Deltenre piše da je Evropska radio-difuzna unija, s obzirom da kriza u finansiranju BHRT-a nije riješena do 15. decembra, primorana uvesti sankcije, a koje se odnose na razmjenu vijesti i muzičkih sadržaja te pristup praćenju sportskih događaja.

Radio televiziji Bosne i Hercegovine (BHRT) izrečene su sankcije zbog rastućih dugova, saopšteno je iz Evropske radiodifuzne unije (EBU), a za dugove su odgovorne bh. vlasti.
Direktorica EBU-a Ingrid Deltenre, članovima Predsjedništva BiH uputila je pismo u kojem ih obavještava o pokretanju pravnog postupka protiv BHRT-a. Deltenre piše da je Evropska radio-difuzna unija, s obzirom da kriza u finansiranju BHRT-a nije riješena do 15. decembra, primorana uvesti sankcije, a koje se odnose na razmjenu vijesti i muzičkih sadržaja te pristup praćenju sportskih događaja.

Deltenre navodi da su iz EBU-a učinili sve što su mogli kako bi pomogli BHRT-u, ali da ta kuća trenutno duguje više od 6 miliona švicarskih franaka. Ipak u znak dobre volje EBU je BHRT-u odobrio prava prenosa za ovogodišnji EURO 2016.
Direktorica EBU-a ističe da će se posljedice, ukoliko BHRT ne izmiri svoja dugovanja, osjetiti ne samo u toj organizaciji već i u cijeloj Evropskoj medijskoj zajednici.

“Sadašnji sistem finansiranja BHRT-a očito ne ispunjava ove kriterije. Ukoliko Bosna i Hercegovina postane prva zemlja u Evropi bez nacionalnog javnog servisa, to bi bio veoma loš presedan, koji bi svakako zasjenio težnje zemlje da postane država članica EU jednog dana”, napisala je Deltenre.

U pismu članovima Predsjedništva BiH direktorica EBU-a Ingrid Deltenre na kraju navodi da kako se nada da će vlasti u Bosni i Hercegovini prepoznati ozbiljnost situacije i ne samo preduzeti neophodnu reformu sistema javnog finasiranja, nego i podržati BHRT kako bi izmirio svoje obaveze prema EBU-u.

Direktorica Evropske radio-difuzne unije pismo je uputila i evropskom komesaru za politiku susjedstva i proširenje Johanesu Hanu, u kojem ga obavještava o ozbiljnom problemu javnog medijskog servisa.

Prema njenim riječima, vlasti BiH su se oglušile na brojne intervencije iz EBU-a.

“Na osnovu statistički značajnih dokaza, kvaliteta javnih medijskih servisa ide ruku pod ruku sa nivoom korupcije i odražava kvalitet demokratskih institucija u zemlji”, kaže Deltenre.

Podsjećamo, članicama Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine 14. decembra je onemogućen pristup Evrovizijskoj razmjeni vijesti. Na taj način stupile su na snagu sankcije 3. stepena zbog nemogućnosti BHRT-a da otplaćuje finansijske obaveze Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU).

S obzirom na to da BHRT preuzima i plaća funkcioniranje eurovizijske razmjene vijesti za sva tri javna emitera, to znači da nijedan od emitera, BHRT, FTV i RTRS, ne može preuzimati vijesti iz međunarodne razmjene preko EBU-a.

Dugovi BHRT-a EBU-u nagomilani su jer Javni servis BiH nije mogao servisirati visoke račune zbog stalnog pada naplate RTV takse.
 

Ne propustite