Vrhovni sud FBiH uvažio žalbu Tužilaštva KS: Sud ponovo odlučuje o pritvoru Aliji Delimustafiću

Bosna i Hercegovina
Vrhovni sud FBiH uvažio žalbu Tužilaštva KS: Sud ponovo odlučuje o pritvoru Aliji Delimustafiću
Vrhovni sud Federacije BiH uvažio je žalbu Tužilaštva KS koje se žalilo na odluku Kantonalnog suda Sarajevo kojom su Alija Delimustafić i drugi pušteni na slobodu. Postupak je vraćen Kantonalnom sudu Sarajevo na ponovno odlučivanje. Alija Delimustafić, Jusuf Škrijelj, Suada Hadžić i Lejla Cerić su odlukom sudskog vijeća kojim je predsjedavala Adisa Zahiragić, pušteni na slobodu, odnosno nije im produžena mjera pritvora. Također, nisu im određene nikakve mjere zabrane.

Vrhovni sud Federacije BiH uvažio je žalbu Tužilaštva KS koje se žalilo na odluku Kantonalnog suda Sarajevo kojom su Alija Delimustafić i drugi pušteni na slobodu. Postupak je vraćen Kantonalnom sudu Sarajevo na ponovno odlučivanje.
Alija Delimustafić, Jusuf Škrijelj, Suada Hadžić i Lejla Cerić su odlukom sudskog vijeća kojim je predsjedavala Adisa Zahiragić, pušteni na slobodu, odnosno nije im produžena mjera pritvora. Također, nisu im određene nikakve mjere zabrane. 

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je tada saopćilo kako je ova odluka "Kantonalnog suda u Sarajevu neutemeljena i nije zasnovana na zakonu".

Na osnovu istih dokaza Kantonalni sud Sarajevo je produžio pritvor Alijinom bratu, Mirsadu Delimustafiću, Zoranu Lončaru i Izetu Musiću. 

Delimustafić i drugi uhapšeni su u akciji Pravda prošlog mjeseca a sumnjiče se za krivična djela organizovani kriminal, a u vezi sa zloupotrebom položaja, povredom zakona sudije, pranjem novca i prevarom.
 

Ne propustite