Novalićev savjetnik Goran Miraščić bez objašnjenja zašto je Lutriji BiH dozvoljeno kršiti Zakon o fiskalnim sustavima

Aktuelno
Novalićev savjetnik Goran Miraščić bez objašnjenja zašto je Lutriji BiH dozvoljeno kršiti Zakon o fiskalnim sustavima
Priređivači igara na sreću su na XVI međunarodnom ekonomskom forumu “Korporativno upravljanje - Poslovati u BiH” demaskirali Vladu Federacije BiH i njihove lažne nakane glede novog Zakona o igrama na sreću.

Priređivači igara na sreću su na XVI međunarodnom ekonomskom forumu “Korporativno upravljanje - Poslovati u BiH” demaskirali Vladu Federacije BiH i njihove lažne nakane glede novog Zakona o igrama na sreću, prenosi Novi.ba.

XVI međunarodni ekonomski forum “Korporativno upravljanje - Poslovati u BiH” je poslodavcima u BiH trebao poslužiti, uz ostalo, da od predstavnika vlade dobiju odgovore na važna pitanja o problemima koji muče poslodavce u ekonomski i zakonodavno nestabilnoj BiH. 

Međutim, na jedno od gorućih pitanja, Zakon o igrama na sreću, Goran Miraščić, savjetnik premijera Federacije BiH Fadila Novalića, nije imao konkretne odgovore. 

"Zašto Vlada FBiH predlaže zakon koji manje oporezuje strane priređivače u Federaciji BiH, odnosno austrijski Novomatic, a više oporezuje domaće kladionice?" pitali su predstavnici priređivača igara na sreću Miraščića, koji nije znao dati konkretan odgovor na ovo pitanje, nego je kazao kako mu je “žao što ovaj zakon nije usvojen po hitnoj proceduri te da bi trebao biti usvojen, pa da nakon nekog vremena vidimo koje će efekte imati”.

Predstavnici domaćih priređivača su, nadalje, insistirali na pitanju zašto zakon povoljnije tretira austrijski Novomatic nego domaće kladionice, na što je Miraščić nije dao konkretan odgovor.

"Sada će ići javna rasprava pa možete uložiti amandmane da se to izjednači", rekao je Miraščić.

Sljedeće pitanje koje je izazvalo još žustriju raspravu bilo je pitanje fiskalizacije, a glasilo je: "Zašto Porezna uprava FBiH ne kažnjava Lutriju BiH jer niti u jednoj od svojih 167 poslovnica nema fiskalne kase i ne izdaje fiskalne račune, iako je to prema Zakonu o fiskalnim sustavima obvezna?"

Privatni priređivači istakli su kako poštuju Zakon o fiskalnim sustavima i u svakoj od 2.550 poslovnica imaju fiskalne kase, a da Lutrija BiH nema niti u jednoj...

Premijerov savjetnik je u nekoliko navrata izbjegavao odgovoriti, međutim predstavnici privatnih priređivača su bili uporni u traženju odgovora na pitanje: "Zašto Zakon o fiskalnim sustavima vrijedi za njih, a ne vrijedi za Lutriju BiH?"

Miraščić je odgovorio da se i na to mogu uložiti amandmani i tražiti da se to riješi.

Međutim, Goran Miraščić je očigledno nespretno zaboravio činjenicu da je u tijeku inicijativa izmjene Zakona o igrama na sreću, a ne Zakona o fiskalnim sustavima.

Zakon o fiskalnim sustavima je jasan, kaže da svi priređivači na svakom uplatnom mjestu moraju imati fiskalne kase i izdavati fiskalne račune.

"Privatni priređivači to uredno rade, dok Lutrija BiH to izbjegava. Porezna uprava ih ne kontrolira i ne kažnjava, a mi već više od osam mjeseci na ovo upozoravamo, međutim nitko ništa ne poduzima", istakli su privatni priređivači.

Ne propustite