Ranko Debevec: Suđenja ću pošteno dovesti do kraja

Bosna i Hercegovina
Ranko Debevec: Suđenja ću pošteno dovesti do kraja
Novoimenovani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec rekao je juče za "Glas Srpske" da će završiti sve predmete na kojima trenutno radi kao sudija, a jedan od najzvučnijih meću njima je suđenje predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću.

Novoimenovani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec rekao je juče za "Glas Srpske" da će završiti sve predmete na kojima trenutno radi kao sudija, a jedan od najzvučnijih meću njima je suđenje predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću. Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH izabrao je u srijedu Debeveca za predsjednika Suda BiH na šestogodišnji mandat nakon što je 12 godina na toj funkciji bila Meddžida Kreso kojoj mandat ističe 26. januara 2017. godine. Pravila na osnovu kojih radi Sud BiH predviđaju da u slučaju promjene sudije u toku procesa suđenje mora da počne iznova. Debevec sudi u nekoliko važnih slučajeva i svjestan je da bi izlaskom iz sudskog vijeća napravio veliku štetu. - Te predmete neću davati kolegama u rad jer bi to proizvelo razne posljedice s obzirom na to da bi suđenja morala ići iznova.

Sve te predmete časno i pošteno ću završiti jer za to nema nikakve zakonske prepreke. I dosadašnja predsjednica Suda radila je na nekim predmetima u Apelacionom odjeljenju. Naravno da ću ostati i član sudskog vijeća u predmetu "Radončić i drugi" - rekao je Debevec. Dok se sprema da preuzme dirigentsku palicu u Sudu BiH, Debevec će biti u sudnici i u slučaju "Leon Mendez i drugi" kojima se sudi za organizovani međunarodni kriminal, odnosno trgovinu kokainom. U njegovoj nadležnosti je i predmet "Vlado Delić i drugi" koji se takođe odnosi na međunarodni kriminal počinjen uvozom radnih mašina.  Debevec je član sudskog vijeća i u predmetima protiv boraca na stranim ratištima među kojima je i slučaj Mehmeda Tutmića koji je donedavno bio u bjekstvu. Debevec je bio član sudskog vijeća u predmetu protiv Mlađena Kekerovića, osuđenog zbog organizovanog kriminala i utaje poreza, a bio je i predsjedavajući sudskog vijeća koje je nedavno donijelo oslobađajuću presudu u slučaju "Gibraltar". Sagovornik "Glasa Srpske" blizak pravosuđu kaže da Debevec kao član sudskih vijeća ima dosta predmeta u koje je uključen i da je na njemu odluka o tim slučajevima. - Jedni smatraju da uobičajena sudska praksa nalaže da predsjednik Suda BiH može biti član sudskog vijeća samo u apelacionim postupcima.

Drugi, pak, misle da imenovanje Debeveca za predsjednika Suda ne znači neminovno i promjene u sastavu sudskog vijeća - istakao je naš sagovornik. Navodi primjer odlazeće predsjednice Suda BiH koja je, takođe, član sudskih vijeća. - U slučaju da Debevec sve predmete na kojima je radio da u rad drugim sudijama, to bi stvorilo dodatne troškove i probleme pri pokretanju postupaka ispočetka - istakao je naš sagovornik. Kreso je juče čestitala svom nasljedniku i poželjela mu da uspješno vodi Sud BiH. Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija kaže da pravosuđe ima hrabrosti da pokrene velike procese i da će se to pokazati u vremenu koje dolazi. - VSTS je izabrao najboljeg kandidata. Posao smo uradili u skladu sa Ustavom, zakonom i svojim ovlašćenjima. Niko nije ugrožen i ničija prava nisu narušena - rekao je Tegeltija i ocijenio navode o bliskosti Debeveca sa određenim političkim opcijama kao medijske spinove s ciljem njegovog diskreditovanja. Šef Odjeljenja za vladavinu prava u kancelariji Delegacije i specijalnog predstavnika EU u BiH Ričard Vud rekao je da ne treba dovoditi u pitanje obrazloženu odluku VSTS-a o imenovanju Debeveca. - Nezavisno pravosuđe jedan je od osnovnih stubova vladavine prava u svakom demokratskom društvu. Politički uticaji u tom sektoru su nedopustivi. Nekonstruktivna kritika sama po sebi nije dobra i ona onemogućava da se stvari poboljšaju. EU pruža punu podršku nezavisnosti pravosuđa, uključujući i nezavisne procese imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija - rekao je Vud.

Ne propustite