BAVLJENJE POLITIKOM NIJE NADLEŽNOST VSTV-a BiH

Nikšić: Među članovima VSTV-a prisutno više politike nego na sjednicama Parlamenta

Objavljeno:15.12.2016 - 15:49
A A A Times Arial

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine izabralo je Ranka Debeveca za novog predsjednika Suda BiH, ali u javnosti se još vodi žestoka polemika oko toga je li prekršen Ustav BiH i narušen nacionalni balans s obzirom da u ovom momentu više nema Bošnjaka na rukovodećim pozicijama u pravosudnim institucijama, piše Patria.

Nermin Nikšić, lider Socijaldemokratske partije u izjavi za Patriju kazao je da je „svakome ko je pratio sjednicu VSTV-a bilo je jasno da je način komunikacije između članova ove institucije takav da se možemo svi zabrinuti jer je bilo prisutno više politike nego što je ima na pojedinim sjednicama Parlamenta“.

- Takav odnos između članova VSTV-a zasigurno nije dobar i to je nešto što je potrebno mijenjati jer bavljenje politikom nije u nadležnosti ove institucije. S obzirom da je VSTV jučer uspostavio princip da se prilikom izbora nosioca pravosudnih funkcija isključivo i prije svega gleda njihova stručnost i profesionalnost, a ne nacionalna pripadnost, očekujem da taj isti princip bude primijenjen i kod svih budućih imenovanja koje bude vršilo ovo tijelo. Nadam se da će one političke stranke i lideri koji su otvoreno zastupali ovaj princip prilikom imenovanja predsjednika Suda BiH biti dosljedni i kada su u pitanju druga imenovanja u pravosudnim institucijama.

S tim u vezi, očekujem prije svega od predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da osigura povlačenje zahtjeva svoje stranke da se obustavi finansiranje Općinskog suda u Čitluku samo iz razloga jer su u taj sud imenovane sudije koje su pripadnici bošnjačkog i srpskog naroda- kazao je Nermin Nikšić, piše NAP.

Debevec će na ovoj poziciji zamijeniti Meddžidu Kreso kojoj drugi mandat istječe 26. januara iduće godine. VSTV birao je novog predsjednika Suda BiH između sedam kandidata. Osim Debeveca kandidati su bili sudije BiH Branko Perić, Izo Tankić, Mira Smajlović i Tihomir Lukes. Dodatno su se na konkurs prijavili tužilac Tužilaštva BiH Ismet Šuškić i glavna tužiteljica Tužiilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU: