"Pravdu za Mahira tražićemo i u Strazburu"

Bosna i Hercegovina
"Pravdu za Mahira tražićemo i u Strazburu"
Poslije smrti moga Mahira malo toga se promijenilo. U BiH se još troje djece poslije toga ubilo, što je samo pokazalo koliko smo malo uradili po pitanju vršnjačkog nasilja, kazala je juče Alisa Mahmutović, majka dječaka koji se 14. decembra prošle godine bacio s osmog sprata zgrade u Sarajevu.

"Poslije smrti moga Mahira malo toga se promijenilo. U BiH se još troje djece poslije toga ubilo, što je samo pokazalo koliko smo malo uradili po pitanju vršnjačkog nasilja", kazala je juče Alisa Mahmutović, majka dječaka koji se 14. decembra prošle godine bacio s osmog sprata zgrade u Sarajevu.

Da podsjetimo, zvanična istraga je pokazala kako dječak nije bio fizički ni seksualno zlostavljan, ali većina onih koji su bili upućeni u njegovo odrastanje i godinu dana poslije smatraju kako je to jedan od najvećih razloga zbog kojih je dječak odlučio da skonča svoj tek započeti život. Priča koja je šokirala cijeli region napunila je godinu dana. Majka Alisa smatra kako i dalje ne vidimo ono što se mora vidjeti.

"Kako je Mahirov odlazak istraživan vidjelo se da pravosuđe ne poznaje termin buling i njegovo značenje, a to je poražavajuće. To znači da ne znaju šta su istraživali", kazala je ona. Poručuje kako nikada neće odustati od istine, jer se jednom za svagda mora utvrditi šta je normalno ponašanje, a šta nasilje.

"Ako treba, ići ćemo do Suda u Strazburu", istakla je Alisa Mahmutović.

Sredinom ove godine u Sarajevu je osnovana i Fondacija "Mahir i Aleksa", koja ima za cilj prevenciju i suzbijanje vršnjačkog i svakog drugog oblika nasilja. Aleksa je dječak koji se u maju 2011. ubio skokom sa zgrade zbog brutalnog maltretiranja od strane vršnjaka. Iz Fondacije su poručili kako je Mahirova tragična sudbina opomena svim građanima, društvu i javnim institucijama i da je problem nasilja među vršnjacima sve prisutniji te da se može desiti svakome.

"Tvrdimo da će nažalost biti još mnogo Mahira i Aleksa dok javni organi ne shvate da moraju raditi svoj posao, humanizovati školstvo, uvesti psihologe i socijalne pedagoge, uvesti certifikaciju, kartone i stalni nadzor nad radom svih onih koji se bave djecom", poručuju u Fondaciji.

Kako kažu, brutalno i dugotrajno nasilje koje se dešavalo nad Mahirom je uticalo na njegovo psihičko zdravlje.

Smatraju kako u "Bosna Semi", školi koju je dječak pohađao, niko nije reagovao, a tužbu koju je ova obrazovna ustanova podnijela protiv roditelja ocijenili su kao sliku društva.

Ne propustite