Delegati Doma naroda PS BiH raspravljaju o platama i naknadama državnih službenika

Aktuelno
Delegati Doma naroda PS BiH raspravljaju o platama i naknadama državnih službenika
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na zahtjev Vijeća ministara BiH danas raspravljaju o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH po hitnom postupku.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na zahtjev Vijeća ministara BiH danas raspravljaju o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH po hitnom postupku. Zahtjev za hitno razmatranje je upućen nakon što je Vijeće ministara BiH u avgustu prošle godine usvojilo Odluku o politici plata i naknada za period od 2015. do 2018. godine.

Ovom Odlukom utvrđeni su osnovni principi i kriteriji djelovanja vrednovanja na kojima će se zasnivati politika plata i naknada za naredne tri godine. U obrazloženju Prijedloga zakona Vijeća ministara BiH se navodi da je jednim od kriterija precizirano da će eventualno povećanje plate za nekog službenika (sistema napredovanja) zavisiti od od usvajanja izmjena zakonskog okvira koje imaju za cilj harmonizacije sistema nagrađivanja u javnoj upravi.

"U tom smislu, potrebno je utvrđenu dinamiku primjene sistema napredovanja prilagoditi očekivanom stepenu realizacije očekivanom stepenu realizacije reformi javne uprave u institucijama BiH. Upravo zbog toga je potrebno analizirati uporedna iskustva država koje su prošle procese priključenja u EU i simulirati scenario prema kojem bi se primjena ovog sistema vezala za okončanje pregovora vezanih za članstvo BiH", navodi se u Obrazloženju.

Izmjenama i dopunama ovog zakona predviđeno je da se nastavi sa restriuktivnom politikom zapošljavanja u institucijama BiH do donošenja novog revidiranog sistema određivanja plata na osnovu ukuonog fonda plata u institucijama BiH , dok će se nivo plata i naknada u državnim institucijama zadržati na dostignutom nivou.

BiH se u okviru Reformske agende i proširenog aranžmana s MMF-om obavezala da će plate i naknade zaposlenih u državnim institucijama ostati na postojećem nivou.

Izmjenama zakona je predviđeno da se 30 posto zaposlenih na radnim mjestima razvrstaju u prvi i drugi platni redni, a 20 posto njih u treći i četvrti platni promet.

Ne propustite