Građanski savez: Zabrinjava militarizacija regiona

Aktuelno
Građanski savez: Zabrinjava militarizacija regiona
Građanski savez (GS) je na sjednici Predsjedništva održanoj u Sarajevu osudio prijetnje Dragana Čovića teritorijalnom reorganizacijom Bosne i Hercegovine i nove pozive na formiranje trećeg entiteta.

Građanski savez (GS) je na sjednici Predsjedništva održanoj u Sarajevu osudio prijetnje Dragana Čovića teritorijalnom reorganizacijom Bosne i Hercegovine i nove pozive na formiranje trećeg entiteta.

GS smatra da pozivi na novu teritorijalnu reorganizaciju prizivaju nasilje i predstavljaju nastavak politike ostvarivanja ratnih ciljeva, u ovom slučaju politike neosuđenih zločinaca Mate Bobana i Franje Tuđmana.

Stoga smo uvjereni da će Čovićeva i HDZ-ova politika kontinuiranog nipodaštavanja i vrijeđanja Bošnjaka, Bosanaca, ostalih, kao i Hrvata koji nisu u HDZ-u, obiti o glavu prije svega njima samima i mnogo brže nego što misle. Otvoreno zagovaranje aparthejda ga možda čini prihvatljivim Bakiru Izetbegoviću i SDA, ali svima je jasno da je Izetbegovićeva politika osuđena na propast, a da su Opšti izbori iza ugla.

Predsjedništvo GS-a također je konstatovalo da nema sumnje da je SDA integralni dio nastojanja HDZ-a da podjarmi matematičku većinu građana Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo GS-a je nakon rasprave o Pregledu odbrane zaključilo da traži od Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo da od Predsjedništva i Ministarstva odbrane BiH zatraže objašnjenje zbog otvaranja novog skladišta municije i oružja u Jahorinskom potoku nadomak Sarajeva.

Ponavljamo da skladište na tako osjetiljvoj lokaciji nema nikakvog smisla sa vojnog aspekta i stoga građani Kantona Sarajevu imaju pravo da čuju objašnjenje predstavnika SDA koji su pristali na pravljenje istog.

Također, GS izražava zabrinutost zbog ubrzane militarizacije regiona, te još jednom ponavlja osudu odluke Predsjedništva BiH da usvajanjem novog Pregleda odbrane smanji Oružane snage BiH, odnosno rasformira najbolju i jedinu multietničku jedinicu u njihovom sastavu. Imajući u vidu da su se susjedne zemlje ubrzano naoružavaju i da vojni balans uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom više očito ne vrijedi, GS smatra da je potrebno pokrenuti inicijativu za uvođenje neobavezujućeg vojnog roka za one građane koji su spremni da prođu osnovnu vojnu obuku.

Predsjedništvo GS-a pozdravilo je početak razgovora o zajedničkom nastupu građanskih stranaka na Opštim izborima 2018. te želi ovim putem još jednom pozvati da temelj za to budu vrijednosti, a ne matematika i puko preuzimanje vlasti i podjela fotelja. U to ime, Predsjedništvo GS-a pozdravilo je početak radikalnih promjena u Bihaću koje provodi novi načelnik Šuhret Fazlić. Odluka da smanji svoja primanja za 40% je prvi korak u vraćanju građanskih vrijednosti u politiku. GS će u budućim razgovorima sa strankama građanske provenijencije tražiti da zajednička politika bude zasnovana na potezima sličnim Fazlićevim. Mi se od stranaka na vlasti moramo razlikovati na djelima sličnim Fazlićevim, a ne na riječima.

Ne propustite