HRVATSKA

Hrvatska iz Jasenovca uklanja natpis "Za dom spremni"

Objavljeno:14.12.2016 - 17:47
A A A Times Arial

Odbor za Ustav hrvatskog Sabora jednoglasno je donio odluku da bi trebalo ukloniti ploču sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" u Jasenovcu, objavio je HRT.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Peđa Grbin rekao je da je Odbor donio zaključak kojim se pozivaju nadležna tijela da takvo obilježje uklone. On je naglasio da se moraju poštovati sve žrtve, ali se pri tome ne smiju vrijeđati drugi.

- Zakon iz 1997. godine omogućio je postavljanje ploče sa pozdravom "Za dom spremni", ali je Ustavni sud sa dvije odluke osudio takav pozdrav. Možda bi bilo malo samodopadno ako kažem da ovim završavamo sa podjelama u hrvatskom društvu, ali ovom odlukom ukazujemo na smjer u kojem bi politika morala ići - rekao je Grbin.

On je naglasio da Odbor nije nadležan da "uzme šarafciger i ukloni ploču", ali poslije odluka Ustavnog suda institucije bi trebalo tu ploču da uklone i postave ploču žrtvama oružanih sukoba u Hrvatskoj koja neće vrijeđati druge žrtve. Odbor za Ustav o ovom pitanju raspravljao je na zatvorenoj sjednici. 

 
(SRNA)
  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!