Optužnica protiv Ratka Mladića u fokusu saradnje RS-a s Haškim tribunalom

Bosna i Hercegovina
Optužnica protiv Ratka Mladića u fokusu saradnje RS-a s Haškim tribunalom
Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) nastavila je danas zasjedanje razmatranjem Izvještaja o saradnji institucija RS-a s Haškim tribunalom u prošloj godini.

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) nastavila je danas zasjedanje razmatranjem Izvještaja o saradnji institucija RS-a s Haškim tribunalom u prošloj godini.

U tom dokumentu se navodi da su nadležne institucije RS-a nastavile da sarađuju s Haškim tribunalom, najviše u vezi s predmetom protiv optuženog za ratne zločine Ratka Mladića.

Tužilaštvo u Hagu je tokom prošle godine uputilo Centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a 17 pisanih zahtjeva, a koji su se odnosili na dostavljanje informacija vezanih za svjedoke odbrane u Haškom sudu, ili osoba s kojima su istražioci iz Haga planirali obaviti razgovor, zatim za provjeru adresa, izvoda iz kaznene evidencije, personalnih dosjea i ostale dokumentacije iz ratnog perioda 1992.-1995. godine.

Također, Tužilaštvo u Hagu je putem Kancelarije oficira za vezu s Haškim sudom iz reda srpskog naroda, za potrebe u predmetu protiv Ratka Mladića, zahtijevalo dostavljanje podataka koji se odnose na utvrđivanje određenih činjenica, te na evidencije u vezi s jednom osobom, a posebno kopije dokumenata iz oblasti personalne, disciplinske i krivične evidencije za tu osobu, navodi se u izvještaju.

Postupajući po zahtjevima advokatskih timova odbrane, osoba optuženih  u Haškom tribunalu, za pružanje pomoći u pripremi stručne odbrane ostvareni su kontakti s advokatskim timom odbrane u predmetu protiv Ratka Mladića.

Odbrana generala Ratka Mladića je u periodu januar-decembar 2015. godine također zatražila pomoć u osiguravanju potrebnih podataka za aktuelni proces u Haškom sudu i to konkretno radi ustupanja arhivske građe i dokumentacije neophodne radi pripreme odbrane.

Konkretno, kako se navodi u izvještaju, pomoć je zatražena radi identifikovanja određenog broja svjedoka odbrane vezanih na okolnosti ratnih dešavanja na području Prijedora.

Predstavnici MUPRS-a su u spomenutom periodu održali dva radna sastanka sa članovima tima odbrane optuženog Ratka Mladića, dok je Centar intenzivirao saradnju s timovima odbrane u predmetima protiv Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Ne propustite