Spremaju se smjene u Pravobranilaštvu RS?

Bosna i Hercegovina
Spremaju se smjene u Pravobranilaštvu RS?
Sudeći prema skupštinskoj raspravi, parlament RS bi uskoro mogao da započne čistku kadrova u Pravobranilaštvu RS.

Sudeći prema skupštinskoj raspravi, parlament RS bi uskoro mogao da započne čistku kadrova u Pravobranilaštvu RS. Naime, tokom jučerašnjeg zasjedanja rasprava se povela o pojedinim predmetima, posebno u Banjoj Luci, za koje su poslanici opozicije tvrdili da su propali zbog nepravovremene reakcije banjalučke kancelarije Pravobranilaštva. Tako je, na primjer, Dragan Čavić, poslanik NDP-a, rekao da bi zamjenika pravobranioca Mirka Stojčinovića trebalo smijeniti, s obzirom na to da je bez saglasnosti grada Banjaluka, na pripremnom ročištu, pristao na nagodbu da grad odustaje od tužbenog zahtjeva da se vrati zemljište Poljoprivredne škole.

Anton Kasipović, ministar pravde RS, potvrdio je da će predložiti Skupštini personalne izmjene u Pravobranilaštvu, napominjući da je pravobranilac Danijela Novaković podnijela inicijativu za razrješenje zamjenika sa sjedištem u Banjaluci. I sama Novakovićeva je juče, kako prenosi Srna, priznala da politički pritisci na instituciju postoje, ali da oni nastoje da ih svedu na najmanju moguću mjeru. Dušica Savić, poslanica SNSD-a, istakla da je potrebno učiniti više u smislu kapaciteta Pravobranilaštva, s obzirom na posao koji obavlja ova institucija. Ona je navela da je prošle godine primljeno 30.308 predmeta, koje je morao rješavati 131 radnik, konstatujući da to nije dovoljno za broj predmeta koje je potrebno riješiti.

Novakovićeva je dodala da je u radu prošle godine bio 82.921 predmet, dok je riješeno 33.196. Istakla je da su najznačajniji i najbrojniji predmeti u radu parnični, kojih je u 2015. godini primljeno 2.643. "U radu je bilo 13.811 predmeta, riješeno je njih 3.840, vrijednosti više od 260 miliona KM, a ostao je neriješen 9.971 predmet ukupne vrijednosti 1,4 miliona KM", rekla je Novakovićeva, obrazlažući izvještaj o radu Pravobranilaštva za prošlu godinu, kako prenosi Srna. Poslanici su raspravljali i o stanju na tržištu hartija od vrijednosti, a u nastavku sjednice Kolegijuma, koja je prekinuta zbog plenarnog skupštinskog zasjedanja, trebalo bi razgovarati o novom kodeksu ponašanja u Skupštini. Prethodno, Kolegijum je donio odluku o prisustvu sjednicama odbora i Narodne skupštine u 2017. godini predstavnika nevladinih organizacija, udruženja, sindikata i drugih subjekata.

Ne propustite