Alep: Odgađa se evakuacija ranjenika?

Aktuelno
Alep: Odgađa se evakuacija ranjenika?
Iako je evakuacija istočnog Alepa, kojeg su do jučer držali pobunjenici, trebala krenuti jutros, čini se da bi mogla biti odgođena do sutra, javlja Reuters. Još uvijek nije poznato zbog čega se evakuacija odgađa, ali pobunjenici za zastoj optužuju šijitske milicije odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Asadu.

Evakuacija istočnog Alepa, kojeg su do jučer držali pobunjenici, trebala je jutros otpočeti, ali će po svemu sudeći biti odgođena do sutra, javlja Reuters.

Još uvijek nije poznato zbog čega se evakuacija odgađa, ali pobunjenici za zastoj optužuju šijitske milicije odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Asadu.

Francuski ministar vanjskih poslova izjavio je kako UN mora osigurati što prije izvlačenje ljudi iz Alepa. Iz UN-a su ranije kazali kako oni nisu uključeni u evakuaciju civila ali su spremni pomoći.

Kako javlja CNN, autobusi koji su došli po prvu skupinu osoba koje treba evakuirati, a radi se o oko 150 ranjenika i članova njihovih obitelji, još uvijek čekaju na ukrcaj za koji se ne zna kad će početi. U gradu koji je pretrpio neviđenu devastaciju u posljednje četiri godine na evakuaciju čeka više tisuća ljudi.

Novinar ITV-a objavio je fotografiju autobusta koji su došli po ranjenike, ali još uvijek čekaju na ukrcaj koji će, prema provladinim izvorima, vjerojatno krenuti tek sutra.

autobus

Rusija, glavna saveznica sirijskog predsjednika Bashara al-Asada, je jučer kasno popodne potvrdila prestanak vojnog djelovanja u istočnom Alepu, te poručila da su sirijske snage preuzele kontrolu nad cijelim područjem Alepa. Na snazi je prekid vatre u čijem su dogovaranju sudjelovale Rusija.

S druge strane, SAD su pozvale da se međunarodnim promatračima omogući pristup Alepu kako bi nadgledali evakuaciju civila dok iz tog grada stižu izvještaji o pogubljenjima koje izvršavaju snage sirijske vlade.

Podsjetimo, jučer je bio posljednji dan borbe za Alep, koja je trajala više od četiri godine. Prije rada radilo se o najnaseljenijem gradu u Siriji, ujedno i glavnom financijskom centru te zemlje. 

UN-ov ured za ljudska prava jučr je poručio je kako ima pouzdane dokaze kako su na četiri mjesta u istočnom Alepu ubijena 82 civila. Među ubijenima ima i djece. Njihov glasnogovornik je izjavio kako se čini da je došlo do potpunog raspada čovječnosti u Alepu. 

Ne propustite