Dogovorena evakuacija civila iz Alepa, prebacivat će ih prema Idlibu

Svijet
Dogovorena evakuacija civila iz Alepa, prebacivat će ih prema Idlibu
Nakon što je postignut dogovor između pobunjenika i Rusije o prekidu vatre u Alepu, autobusi bi za nekoliko sati navodno trebali početi s evakuacijom civila i pobunjenika. Ruski UN ambasador saopćio je da su sve vojne akcije u istočnom Alepu zaustavljene i da sirijska vojska kontrolira područje. "Tokom posljednjih sat vremena dobili smo informaciju da su vojne aktivnosti u istočnom Alepu prestale",kazao je Vitalij Čurkin na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a. Hiljade civila su ostale zarobljene u malom dijelu teritorije koji je bio pod kontrolom pobunjenika.

Nakon što je postignut dogovor između pobunjenika i Rusije o prekidu vatre u Alepu, autobusi bi za nekoliko sati navodno trebali početi s evakuacijom civila i pobunjenika.
Ruski UN ambasador saopćio je da su sve vojne akcije u istočnom Alepu zaustavljene i da sirijska vojska kontrolira područje. 

"Tokom posljednjih sat vremena dobili smo informaciju da su vojne aktivnosti u istočnom Alepu prestale",kazao je Vitalij Čurkin na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a. 

Hiljade civila su ostale zarobljene u malom dijelu teritorije koji je bio pod kontrolom pobunjenika. 

"Postignut je dogovor za evakuaciju stanovnika Alepa, civila i boraca sa lakim oružjem", izjavio je za AFP Yasser al-Youssef iz pobunjeničke grupe Nureddin al-Zinki. 

Dodao je da je sporazum "pod pokroviteljstvo Rusije i Turske", te da će se provoditi tokom nekoliko narednih sati. Sirijski vojni izvor potvrdio je za Reuters da bi evakuacija trebala početi u 5 sati ujutro po lokalnom vremenu. Isti izvor je naveo da će pobunjenici otići prema zapadnim selima. 

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Turske Huseyin Muftuoglu kazao je za Al Jazeeru da će prvo biti evakuirani civili, a zatim pobunjenici. 

"Kretet će se prema Idlibu, takav je plan. Ne postoji plan da idu u Tursku", kazao je Muftuoglu. 

Vijest o prekidu vatre objavljena je nekoliko minuta nakon što je u New Yorku počeo sastanak Vijeća sigurnosti UN-a. Sirijski istraživač Haid Haid ističe da je više riječ o sporazumu o predaji nego o prekidu vatre. Ipak, dok sirijska vojska i njeni saveznici ostvaraju napredak, mnogi su nesigurni u bilo kakav sporazum, tvrdi Haid. 

"Pregovori traju danima, a sada je režim siguran u pobjedu. Dakle, ukoliko ne postoji ozbiljan pritisak međunarodne zajednice na Rusiju i sirijsku vladu, mislim da od sporazuma nema ništa jer oni misle da su pobjedili. Zašto da dozvole pobunjenicima odlazak kad ih mogu ubiti odmah", kaže Haid. 

Prema informacijama koje su objavljene, u 24 sata u Siriji su ubijena 82 civila, među kojima je 13 djeca, a više do 100 djece je zarobljeno pod ruševinama. 

Specijalni UN-ov izaslanik za Siriju Staffan de Mistura je kazao da UN mora imati pristup istočnom Alepu kako bi znao šta se tamo zaista dešava.

Ne propustite