Haški tribunal odbio zahtjev Radislava Kristića da bude oslobođen

Aktuelno
Haški tribunal odbio zahtjev Radislava Kristića da bude oslobođen
Haški tribunal odbio je zahtjev generala VRS Radislava Krstića da bude oslobođen daljeg služenja zatvorske kazne od 35 godina . U obrazloženju odluke, predsjednik suda Teodor Meron precizirao je da pravo na privremeno oslobađanje imaju zatvorenici koji odsluže dvije trećine kazne, što kod Krstića nije slučaj. Prema Meronovoj računici, general Krstić, koji je u zatvoru od hapšenja 1998. godine, izdržaće dvije trećine kazne marta 2022. Sudija Meron ocjenio je da protiv Krstićevog prevremenog oslobađanja govori i težina zločina za koje je osuđen.

Haški tribunal odbio je zahtjev generala VRS Radislava Krstića da bude oslobođen daljeg služenja zatvorske kazne od 35 godina .
U obrazloženju odluke, predsjednik suda Teodor Meron precizirao je da pravo na privremeno oslobađanje imaju zatvorenici koji odsluže dvije trećine kazne, što kod Krstića nije slučaj.

Prema Meronovoj računici, general Krstić, koji je u zatvoru od hapšenja 1998. godine, izdržaće dvije trećine kazne marta 2022.

Sudija Meron ocjenio je da protiv Krstićevog prevremenog oslobađanja govori i težina zločina za koje je osuđen.

U prilog zahtjeva za oslobađanje, Krstić je naveo da je "u značajnoj mjeri sarađivao sa Tužilaštvom" i da su poslije njegovih razgovora sa tužiocima pokrenute istrage koje su dovele do suđenja bezbjednosnim oficirima VRS Momiru Nikoliću, Ljubiši Beari, Vujadinu Popoviću i Dragi Nikoliću. Beara i Popović osuđeni su na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, Momir Nikolić na 20 a Drago Nikloć na 35 godina zbog pomaganja genocida i drugih zločina u Srebrenici, piše Beta.

Generala Krstića, koji je bio komandant Drinskog korpusa VRS, Tribunal je 2001. prvostepenom presudom osudio na 46 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici. Apelaciono veće ga je, kasnije osudilo zbog pomaganja genocida i smanjilo kaznu na 35 godina.

Krstić je 2004. prebačen u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne, ali je tamo preživio pokušaj ubistva, poslije čega je premješten u zatvor u Poljskoj.

Ne propustite