Da li ste zaista nesposobni da se stidite?

Svijet
Da li ste zaista nesposobni da se stidite?
Slavna CNN-ova novinarka, Christiane Amanpour i jedna od ikona američkog novinarstva, izvještavala je o ratu u BiH od 1992. do 1995. godine.

Slavna CNN-ova novinarka, Christiane Amanpour i jedna od ikona američkog novinarstva, izvještavala je o ratu u BiH od 1992. do 1995. godine te je i danas veliki prijatelj naše države. Taj rat je velika mrlja na međunarodnoj svijesti, smatra Amanpour. I danas u svojim člancima na CNN-u ističe da lekcije iz Srebrenice nikad nisu naučene. 

Svjedočila je herojskom otporu stanovništva pod opsadom, pod napadima snajpera i granata skoro četiri godine. Naučila šta je bol gledajući brutalna ubistva muškaraca, žena i djece. Oni nisu bili vojnici, već mete snajperista koji su ih ubijali dok su išli u školu ili čekali u redovima za vodu, hljeb, gorivo... Nažalost, isto to se danas dešava i u Siriji i Aleppu. 

Chriastiane Amanpour, zvijezda CNN-a na Facebook-u je prenijela pitanje ambasadorice SAD-a u Ujedinjenim narodima (UN), Samanthe Power: "Da li ste zaista nesposobni da se stidite?" koje se odnosi na događaje u Siriji gdje je prozvala Rusiju, Iran na odgovornost za aktuelna dešavanja.  

"Da li ste zaista nesposobni da se stidite?" - prenosi riječi ambasadorice Power, počasna građanka Sarajeva, Amanpour . 

Od sredine novembra ove godine blizu 1.000 civila je ubijeno, a 2.500 je ranjeno u napadima na dijelove Halepa koje drži opozicija. Podsjećamo, prije nekoliko dana sirijski predsjednik Bašar el Asad izjavio je da će pobjeda njegove vojske u Alepu biti "ogroman korak" ka okončanju petogodišnjeg građanskog rata u toj zemlji. Alep će biti pobjeda za njih, ali ona neće nažalost značiti i kraj rata u Siriji. Prema današnjim informacijama ruskih vojnih izvora, preostalo je čišćenje još samo jednog malog dijela istočnog Aleppa, veličine oko 2 km2. Prema njihovim priopćenjima sirijska vojska trenutačno u potpunosti nadzire 98% sirijskog megapolisa. Sirijsko vojno zapovjedništvo je sa svoje strane objavilo punu vojnu pobjedu, ali ukoliko ne postoji ozbiljan pritisak međunarodne zajednice na Rusiju i sirijsku vladu od sporazuma o primirju nema ništa jer oni misle da su pobjedili. U Aleppu je nestalo zaliha hrane, goriva i lijekova, a situacija je sve gora. Pedeset hiljada ljudi koji su se usprotivili diktatoru Assadu, prijeti im da budu pogubljeni ili bombardovani. Prema navodima aktivista, na područjima koja su zauzele režimske snage i policija ubijeno je više od 180 ljudi. Agoniji se ne nazire kraj. 

 

Ne propustite