Informacije na pojedinim sajtovima institucija RS stare i do četiri godine

Bosna i Hercegovina
Informacije na pojedinim sajtovima institucija RS stare i do četiri godine
Neažurnost informacija i podataka, nedovršenost, loš dizajn i pregled samo su neki od nedostataka na pojedinim internet sajtovima institucija Republike Srpske. Svi sajtovi republičkih institucija bili su predmet analize Agencije za informaciono društvo (AID) RS, a opšti je zaključak da se oni koji rade na njihovom održavanju nemaju baš čime puno ponositi.

Neažurnost informacija i podataka, nedovršenost, loš dizajn i pregled samo su neki od nedostataka na pojedinim internet sajtovima institucija Republike Srpske.Svi sajtovi republičkih institucija bili su predmet analize Agencije za informaciono društvo (AID) RS, a opšti je zaključak da se oni koji rade na njihovom održavanju nemaju baš čime puno ponositi. Ocjenjivano je po osam kriterijuma i, kako su priznali u Agenciji, oni su bili prilično blagi i išli su u korist autora prezentacije.

Od 92 analizirane web prezentacije, 44 nisu zadovoljile jedan ili više kriterija, što znači da su imale neki nedostatak. Pored gorenavedenih, iz agencije su uočili kako na pojedinim sajtovima ne postoje linkovi ka relevantnim institucijama, a na nekim nema ni zvaničnog grba i amblema na stranici. Takođe, pojedini sajtovi na naslovnim stranicama imaju previše multimedijalnog sadržaja čime je opterećen i usporen njihov rad.

"U mnogim slučajevima se radi o pionirskim koracima, često zasnovanim na volonterskom angažmanu, pri čemu u pojedinim slučajevima angažovani resursi i nisu bili potpuno dorasli zahtjevima zadatka", navodi se u analizi.

U želji da provjerimo ove navode, "pročešljali" smo listu ustanova koje su bile predmet kontrole, a kao glavni krijterijum koji smo uzeli u razmatranje bila je ažurnost informacija i podataka. Tako, na primjer, na sajtu Robnih rezervi RS, u rubrici "aktuelno", stoji naslov o isporuci regresiranog đubriva postavljen još u martu 2012. godine. Svježim informacijama ne mogu se pohvaliti ni na stranici "Puteva Republike Srpske", gdje posljednja vijest datira još od 10. juna ove godine.

Ukoliko hoćete da se uputite u broj saobraćajnih nesreća u RS, kao i u pravce na kojima su se desile, dočekaće vas podatak star čak četiri godine. "Radnici JP 'Putevi Republike Srpske' sami su kreirali internet stranicu preduzeća te istu sami, u skladu sa svojim mogućnostima i znanjima, i održavaju.

Neki podaci, kao što je npr. stanje na putevima, ažuriraju se svakog dana, kako bi učesnici u saobraćaju bili adekvatno informisani o prohodnosti magistralnih i regionalnih puteva. Na web stranici javnog preduzeća postoje i podaci koji su stari nekoliko godina, kao što je npr. publikacija o brojanju saobraćaja.

Ažuriranje ovog dijela web stranice zavisi od štampanog izdanja i objavljivanja štampanog izdanja publikacije o brojanju saobraćaja", naveli su iz "Puteva Srpske".

Kao jedna od institucija čiji je sajt bio predmet kontrole bio je i Centar za pružanje besplatne pravne pomoći RS, ali ukoliko se uputite na njega kako biste, na primjer, dobili informaciju o tome na koji način možete ostvariti svoja prava, nećete naći ništa, jer je sajt suspendovan. Primjeri dobre prakse mogu se naći na sajtovima Poreske uprave RS ili Privredne komore RS, koji se svakodnevno dopunjuju novim informacijama.

"Potrebno je i da svi zaposleni budu uključeni u domenu svog posla kako bi se svi segmenti sajta na vrijeme ažurirali. U pitanju je stalna borba sa vremenom, ali to daje dobar rezultat. Cilj nam je da ljudi iz poslovnog svijeta imaju korisne informacije", kazao nam je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Ne propustite