Parlament FBiH prihvatio prijedlog Vlade o izmjeni Zakona o doprinosima

Bosna i Hercegovina
Parlament FBiH prihvatio prijedlog Vlade o izmjeni Zakona o doprinosima
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio je prijedlog Vlade FBiH o izmjeni Zakona o doprinosima.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio je prijedlog Vlade FBiH o izmjeni Zakona o doprinosima. "Izmjenom se predviđa produženje roka na dodatnih 12 mjeseci za primjenu povlaštene osnovice za obračun doprinosa na plaću zaposlenih u niskoakumulativnim djelatnostima tradicionalnih esnafskih zanata, rudnicima, tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće", izjavila je pomoćnica federalne ministrice finansija Mira Bradara.

Ako i Dom naroda odobri predloženu izmjenu na snagu će stupiti narednog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH kada će biti propisana veća povlaštena osnovica za obračun doprinosa koja iznosi 39 posto uz isplaćenu neto plaću koja ne prelazi 80 posto od prosječne mjesečne neto plaće.

Na taj način će se, dodaje Bradara, zadržati iste olakšice za ove djelatnosti uz uvjet da se isplaćuju mjesečne neto plaće u visini 60 posto od prosječne mjesečne neto plaće isplaćene u FBiH.

Također, poslanici su prihvatili Vladin prijedlog da se izvrši dopuna Zakona o visini stope zatezne kamate, to jest utvrđuje se visina stope zatezne kamate na neizmirena dugovanja iz osnove radnog odnosa od 0,2 posto godišnje na iznos glavnice određene izvršnim ispravama (sudske presude i sudska poravnanja) i izvansudskim poravnanjima iz osnove radnog odnosa.

Dopunu ovog zakona potrebno je da usvoji i Dom naroda Parlamenta FBiH, što se očekuje u četvrtak na zakaznoj sjednici.

Ne propustite