Kakva je veza između USAID-ovog projekta i lošeg Zakona o igrama na sreću?

Bosna i Hercegovina
Kakva je veza između USAID-ovog projekta i lošeg Zakona o igrama na sreću?
Suprotno očekivanjima, nakon posljednje sjednice Doma naroda PFBiH na kojoj je prijedlog Zakona o igrama na sreću i njegovo donošenje po hitnoj proceduri, prilikom glasanja, doživio potpuni krah i debakl - nije bilo pompeznih najava, optužbi ili olako izrečenih konstatacija bez čvrstog i utemeljnog uporišta.

Suprotno očekivanjima, nakon posljednje sjednice Doma naroda PFBiH na kojoj je prijedlog Zakona o igrama na sreću i njegovo donošenje po hitnoj proceduri,  prilikom glasanja, doživio potpuni krah i debakl - nije bilo pompeznih najava, optužbi ili olako izrečenih konstatacija bez čvrstog i utemeljnog uporišta. Ponajprije, ovdje mislimo na izjavu Bakira Izetbegovića, lidera SDA, odaslanu preko jednog stranačkog biltena, a koja je, valjda, trebala biti u svrsi pritiska na delegate Doma naroda prije glasanja o krajnje spornom prijedlogu zakona o kojem govorimo. Izetbegović je, bježeći od konstatacije kako vlast, ovakva kakva jeste, ne funkcionira već mjesecima usljed žestokih razmimoilaženja po svim vitalnim tačkama bitnim za normalno funkcioniranje zemlje, krivnju za nerad, neučinkovitost i stalna podmetanja, nonšalantno prebacio na kladioničarski lobi!?

„ Paraliza je izazvana nevjerovatnim utjecajem kladioničarskog lobija, koji očigledno raspolaže velikim sredstvima. Cilj je odgoditi donošenje mjera kojim će se oporezovati rad kladionica, vratiti zakon u redovnu proceduru i sl. Svaki mjesec odgode donošenja zakona donosi štetu državi od par desetina miliona KM, odnosno korist vlasnicima kladionica i onima koji ih vješto pokrivaju u istom tom iznosu“ – izjavio je Izetbegović dva dana prije održavanja pomenute sjednice.

Naveo je lider SDA kako svaki mjesec odgode donošenja ovog zakona znači odliv desetina miliona maraka, svjesno prešučujući, vjerovatno i ne znajući (poslovična neinformiranost) kako, npr. samo jedna od kladionica koje su, duže od pola godine, na „nišanu“ sda-ovih jurišnika u federalni budžet na godišnjoj razini ubrizga između 36 i 40miliona KM! Naravno da je ovakav „napad“ tempiran i kako bi seskrenula pažnja sa stvarnih problema koji sesvode na katastrofalne ekonomske rezultate federalne Vlade i njenog premijera Fadila Novalića. Riječ je o Vladi za koju etablirani i ekonomisti koji uživaju ugled struke tvrde kako je najgora od svih dosadašnjih. To je ista ona Vlada, koja je u sedmici dok se Izetbegović „obračunavao“ sa kladionicama ostala bez tranše MMF-a (zbog čega je planirano zaduženje od 200 miliona KM putem emisije trezorskih zapisa i obveznica) i pokušala prodati 30 miliona KM trezorskih zapisa dabi u konačnici, od ukupne sume, utržila svega 5 miliona KM.

No, nije to brinulo Izetbegovića. Poanta je bila na pritisku i pripremi terena da se izglasa jedan zakon koji bi, takav kakav jeste, mogao rezultirati posve izvjesnim gašenjem industrije koja upošljava 5500 uposlenih. I, koja, kako navedosmo, samo na jednom primjeru u budžete ubaci do 40 miliona KM godišnje. Dakle, zasjedanje Doma i glasanje o prijedlogu Zakona o igrama na sreću je završilo, a da „glasnogovornici“ donošenja novog zakona nisu uputili ni jednu ozbiljnu reakciju. Preko noći, sve je utihnulo, pa i famozna priča o zakonima koji tretiraju branitelje, šume i sav onaj silni plijen oko čije se raspodjele federalni partneri mjesecima bezuspješno dogovaraju. Pozadina bi se mogla kriti u sljedećem.

Novi.ba je jučer ukazao na katastrofalne učinke i nepoštivanje ugovora između Vlade FBiH i USAID-a, gdje smo argumentirano i konkretno naveli da projekat osmišljen u cilju stvaranja jedinstvenog i transparentnog fiskalnog okvira i sistema, gotovo pa stoji u mjestu. A, nije nebitna stavka koju Izetbegović ne navodi, govorimo o istom projektu, u kojoj se decidno kaže:
...samo od ubiranja poreza od organizatora igara na sreću očekuje se povećanje javnih prihoda od izravnih poreza od 20 do 30 miliona KM godišnje...“ 
Logično, ovaj pasus iz projekta, teškog 4.9. miliona KM, Izetbegović nije naveo jer Vlada Fadila Novalića, baš kao i resorno ministarstvo koje vodi ministrica Jelak Miličević ne provode zadate smjernice, iako vrijeme neumitno curi. Ne bismo smjeli ustvrditi, ali postoje određene informacije koje kažu kako je lidere SDA i HDZ, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, upravo na temu stvaranja jedinstvenog i boljeg fiskalnog sistema, te pratećih zakona, uključujući i Zakon o igrama na sreću,  podsjetila američka veleposlanica u BiH, Maureen Cormack. USAID-ov projekat je postavljen konkretno i sa jasnim ciljevima, pa je, vjerovatno, biloza očekivati da veleposlanica, na odvojenim sastancima sa Izetbegovićem i Čovićem, (06.12.2016.), postavi i pitanje dokle se došlo u realizaciji najbitnijeg dijela ovog dokumenta.

„Zbog odsustva nacionalne koordinacije ekonomskih i fiskalnih ciljeva u BiH, aktivnosti dva entiteta i Brčko Distrikta su sve više neovisne jedna od druge. To predstavlja pogrešan smjer za BiH, a koji bi trebao biti stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora koji će potaknuti potencijalne ulagače"

Susreti veleposlanice sa dvojicom lidera i članova Predsjedništva BiH desili su se dva dana prije sjednice na kojoj je odbijeno da se prijedlog Zakona o igrama na sreću  razmatra po hitnoj proceduri. Prema nezvaničnim i nepotvrđenim informacijama, tom prilikom je i Čoviću i Izetbegoviću skrenuta pažnja na svu ozbiljnost koju stabilizacija fiskalnog sektora traži: provođenje ekonomskih reformi i stvaranje zakonskih okvira koji se uklapaju u Memorandum Vlade FBiH i USAID-a, potpisan u julu prošle godine. Nema nikakve dileme da „bildanje“ mišića koje na primjeru domaćih kladionica poodavno pokazuju iz SDA, odnedavno i HDZ-a BiH, u suštini predstavlja lomljenje zakonskih okvira preko koljena, kako bi se, kratkoročno „spasio“ budžet. U ovom trenutku, ispred bh. priređivača igara na sreću, niko ne dvoji da su zakonska rješenja poželjna i prihvatljiva, ali da se ona moraju temeljiti na principima jednakopravnosti tržišta i razumnim stavkama. Uostalom, poziv za dijalog sa Vladom FBiH i ministricom financija Jelkom Miličević, u osnovi pokazuje suštinu onoga do čega bi, iz ugla priređivača igara na sreću, općeprihvaćeno rješenje dovelo.

„ Želimo biti aktivni sudionici izrade zakonskog rješenja koje će zaštiti konkurentnost i natjecanje na domaćem tržištu, omogućiti izlazak domaćih firmi na strana tržišta, kao i zapošljavanje novih radnika i koje će donijeti maksimalne moguće prihode u federalni proračun" – stoji između ostalog u pozivu bh. priređivača. Na potezu je ministrica. 

Ne propustite