Uništavanje Granične policije BiH pod plaštom navodne reforme

Bosna i Hercegovina
Uništavanje Granične policije BiH pod plaštom navodne reforme
Danas će u zgradi Direkcije Granične službe BiH, u 11 sati, pred Zajedničkom komisijom za odbranu i sigurnost BiH, biti prezentiran novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Granične policije.

Danas će u zgradi Direkcije Granične službe BiH, u 11 sati, pred Zajedničkom komisijom za odbranu i sigurnost BiH, biti prezentiran novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Granične policije. Već dan prije početka postavljeni su crveni stolnjaci i sve pozicije iznimno ukrašene. Riječ je o još jednoj nacionalnoj pobjedi nad razumom, pod plaštom navodne reforme kakve se u ovoj državi preduzimaju već nekoliko godina. Po novom pravilniku GP-a, javnost je obaviješena, treba da bude 11 regionalnih ureda: Bihać, Gradiška, Brčko, Biljeljina, Zvornik sa Aerodromom Tuzla, Višegrad, Trebinje, Čapljina, Grude, Bosansko Grahovo i Aerodrom Sarajevo. Dakle napravilo bi se pet novih terenskih ureda.

Na 11 graničnih prelaza bilo bi zaposleno većinom lokalno stanovništvo. To bi značilo da bi dobili jednonacionalne službenike na svih 11 graničnih prelaza. Ali, nije samo to problem ove reforme po željama određenih krugova vlasti. Novi pravilnik će prezentirati Vladimir Popović jedan od najviših službenika GP-a, u suštini čovjek, snažno povezan familijarnim vezama sa vrhom Čovićevog HDZ-a. Prezentaciji će prisustvovati i članovi Nezavisnog policijskog odbora BiH, premda se ne zna kojim motivom i povodom.

Sve će se pokriti bajagi uštedama u GP-u, kao da je potrebna reforma da bi se krenulo u uštede, koje do sada nisu ni spominjane? U ovoj navodnoj reformi ključni čovjek uz Popovića je Kristijan Majncinger, penzionisani službenik Savezne policije Njemačke. Isti je službenik učestvovao u pravljenju prvog Pravilnika prije 16 godina, pa ga danas na nekim drugim iskustvima mijenja. Mnogi se pitaju kakva su ta druga njemačka iskustva, premda ima sumnje i u privatne razloge ovog posla.

Recimo, niko nije obavijestio rukovodioce terenskih ureda o ovom dokumentu, što dovoljno govori o nedemokratskom načinu djelovanja Popovića i njegove službe u GP-u. Reforma GP-a preduzeta je, kažu autori radi „učinkovitosti i efikasnosti“, što je loš Popovićev hrvatski s pleonazmom. Pravilnik je rađen, tvrde autori, prema Zakonu o Graničnoj policiji BiH, što opet ne znači u suštini ništa. Nacionalna struktura rukovodnih kadrova regionalnih GP-a je, nakon pisanja Patrije, tek malo promijenjena: bit će četiri Bošnjaka, četiri Srbina i tri Hrvata. Međutim problem visokih kadrova ne rješava suštinu, čime se inače bave stranke na vlasti, posebno bošnjačke.

Nacionalna struktura će biti poražavajuća, jer će regionalni centri i kratkoročno i posebno dugoročno biti natrpani neobrazovanim graničarima i postali jednonacionalne ispostave, što odmah tukne na odbranu nacionalno i stranački organiziranih korupcija, a ne građana i ove države. Gdje je ušteda? Na ljudskom faktoru, tvrdi se. Granična policija će ostati bez 35 mlađih i 34 viša inspektora. Već jedno vrijeme traje penzionisanje i različito osipanje ovih visokoobrazovanih službenika Granične policije BiH. Reklo bi se smanjenje ide „prirodnim putem“. Pa šta je onda ušteda ako se htjelo smanjiti broj ovih visokih službenika?

U isto vrijeme bit će primljena nova 292 obična policajca GP-a. Uglavnom se radi o lokalcima. Vjerovali ili ne, u ukupnom broju službenika to će značiti 17 ljudi više. Tako baš piše u ovom tragičnom dokumentu koji nudi Vladimir Popović. Tragedija je upotpunjena činjenicom da se primaju neobrazovani policajci GP-a a smanjuje broj obrazovanih i sposobnih kadrova. Mnogi se pitaju je li rađena takva reforma u Graničnoj policiji Njemačke. Posao GP-a podrazumijeva i veliko iskustvo i znanje da bi se granica napravila čvrstom i spriječile kriminalne radnje. Kako će s time Popovićevi lokalci izići nakraj?

Mnogi, međutim, ovu Popovićevu reformu vide kao ruiniranje još jedne državne službe od dijela vlasti kojom iz pozadine upravljaju Čovićevi stranački moćnici. Neki to gledaju još prizemnije i jednostavnije. Naime, još prije su visoki službenici optuživani, ne bez argumenata, da su zapošljavali za novac. Tvrdilo se da je riječ o dvadesetak do trideset hiljada KM po zaposlenom. Pomnoži li se ova cifra od 292 nova policajca sa nekom srednjom sumom, dobije se iznos od 6 miliona KM. Još jedna tragedija ruiniranja državnosti je pred BiH. Bit će vrlo interesantno pratiti šta će se događati sa nacionaliziranjem i uništavanjem još jedne državne službe.

Ne propustite