Dačić: Jadna je EU u kojoj Hrvatska vodi glavnu riječ

Region
Dačić: Jadna je EU u kojoj Hrvatska vodi glavnu riječ
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je danas da iza blokiranja otvaranja pregovaračkog poglavlja 26, koje se tiče obrazovanja i kulture, ne stoje Hrvatska i Bugarska.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je danas da iza blokiranja otvaranja pregovaračkog poglavlja 26, koje se tiče obrazovanja i kulture, ne stoje Hrvatska i Bugarska. Gostujući na Radio-televiziji Srbije, Dačić je kazao da je "jadna EU u kojoj Hrvatska vodi glavnu reč" i ocijenio da bi Brisel trebao više pažnje da posveti onom što se dešava u Hrvatskoj.

"Nismo mi naivni. Prosto ne mogu da verujem da moćna EU ne može da utiče na Hrvatsku i Bugarsku u vezi poglavlja. Vrednosti Unije se svaki dan krše u Hrvatskoj, ali da sačekamo da li će se danas nešto promeniti, teorijski postoji ta mogućnost", rekao je Dačić. Dačić je kazao da Srbija ima svoj put ka EU, ali i da neće nikome dopustiti da je "ponižava i vređa ili uslovljava otvaranjem poglavlja".

"Nije više u pitanju postupak određene vlade već se stvorila antisrpska atmosfera. Ni ova Vlada Hrvatske nije promenila takav odnos prema Srbiji. I Bugarska je imala određene rezerve oko poglavlja 26, ali lako je napisati u Ustavu da nemate nacionalne manjine, kao što je to uradila Bugarska, a onda da govorite o pravima svoje manjine u Srbiji", naveo je Dačić. Komentarišući jučerašnje razgovore ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova sa državnim rukovodstvom Srbije, Dačić je kazao da Beograd treba da se "ponosi" redovnom komunikacijom sa Moskvom.

"Ako imamo problem u međunarodnim forumima, uvek prvo zovemo Rusiju. Kada pozovemo Vašington oni nam kažu da su mnogo uložili u nezavisnost Kosova a kada pozovemo Moskvu, imamo podršku", rekao je ministar. On je ocijenio i da EU "mora da vodi računa o svojoj privlačnosti" kao i da opredeljenje Beograda ka evrointegracijama neće nikada stvoriti od Srbije "antirusku državu". Dačić je dodao da sa Lavrovom nije bilo razgovora o statusu ruskog humanitarnog centra u Nišu niti o predstojećim predsjedničkim izborima u Srbiji. "To su gluposti da je centar u Nišu špijunski centar. Premijer Aleksandar Vučić će najverovatnije 21. decembra posetiti Moskvu i imaće dovoljno vremena da o tome razgovora sa predsednikom Vlade Rusije Dmitrijem Medvedevom", naveo je Dačić. Premijer Srbije Aleksandar Vučić i delegacija Srbije napustili su sinoć Brisel zbog stava Hrvatske da blokira otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju u pregovorima o priključenju Srbije EU. Vučić je povodom odluke Hrvatske izjavio da je Srbiji dosta "hrvatskog iživljavanja" i da će "od danas" drugačije reagovati.

Ne propustite