Trump stvara šizofreni State Department

Svijet
Trump stvara šizofreni State Department
Kako se približava januar i inauguracija Donalda Trumpa za američkog predsjednika tako se sve više odmotava klupko njegove vanjske politike.

Kako se približava januar i inauguracija Donalda Trumpa za američkog predsjednika tako se sve više odmotava klupko njegove vanjske politike. Pomalo iznenađujuća odluka da će američku diplomaciju voditi Rex Tillerson, koji je šef Exxon Mobila, razočarala je i desno i lijevo krilo u Republikanskoj stranci. Da ne ostane dužan, Trump je ipak odlučio potpomognuti svoje desno krilo jer je donio skandaloznu odluku da će Tillersonov zamjenik biti radikalni i militantni bivši američki veleposlanik pri UN-u John Bolton, o kojemu je Advance već pisao.

Sve do same završnice očekivalo se da će bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani postati ministrom vanjskih poslova, ali se on naglo povukao iz nominacijske utrke. Predvodništvo nije dano Mittu Romneyu, koji je svakako najlogičniji potez koji je Trump mogao napraviti. Ali, s obzirom na najavljene korake u vanjskoj politici, odabir Tillersona ima svoju logiku. Radi se o 64-godišnjem šefu najvrijednije naftne kompanije na svjetskoj burzi, koji je za korporaciju radio u SAD-u, Jemenu i Rusiji, te je poznat po bliskim odnosima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Dapače, 2013. ovaj teksaški naftaš je dobio Medalju prijateljstva u Moskvi, a prijateljstvo s Rusima je izazvalo i negodovanje među Republikancima. U nedavnom razgovoru za konzervativnu američku TV postaju Fox News Republikanski senator iz Arizone John McCain iznio je zabrinutost zbog Tillersonovih poveznica s Putinom, kojega McCain smatra lopovom, nasilnikom i ubojicom. I Demokratska stranka je izrazila sumnju u prikladnost njegove nominacije, potvrđujući da prihvaćanje u Senatu neće proći glatko. 

Ne propustite