Predsjednik/ca Suda BIH treba biti izabran/a iz reda bošnjačkog naroda

Bosna i Hercegovina
Predsjednik/ca Suda BIH treba biti izabran/a iz reda bošnjačkog naroda
Zahtjevamo od svih članova VSTV-a u BiH da izbor predsjednika/predsjednice Suda BiH protekne u skladu sa Ustavom BiH i zakonskim aktima kojima se regulira procedura izbora, posebno imajući u vidu nacionalnu zastupljenost. Predsjednik/predsjednica Suda BIH treba biti izabran/a iz reda bošnjačkog naroda, jer se dosadašnja predsjednica Suda BiH gđa. Meddžida Kreso izjasnila kao Bošnjakinja, a čime bi se zadržao nacionalni balans između najvažnijih funkcija u pravosuđu BiH, uključujući i VSTV u BiH. Raspolažemo informacijama da se izbor predsjednika/predsjednice želi realizirati na netransparentan način i da se želi izabrati nebošnjak čime bi se Bošnjaci izbacili iz rukovodnog sistema pravosuđa BiH.

Zahtjevamo od svih članova VSTV-a u BiH da izbor predsjednika/predsjednice Suda BiH protekne u skladu sa Ustavom BiH i zakonskim aktima kojima se regulira procedura izbora, posebno imajući u vidu nacionalnu zastupljenost. Predsjednik/predsjednica Suda BIH treba biti izabran/a iz reda bošnjačkog naroda, jer se dosadašnja predsjednica Suda BiH gđa. Meddžida Kreso izjasnila kao Bošnjakinja, a čime bi se zadržao nacionalni balans između najvažnijih funkcija u pravosuđu BiH, uključujući i VSTV u BiH.
Raspolažemo informacijama da se izbor predsjednika/predsjednice želi realizirati na netransparentan način i da se želi izabrati nebošnjak čime bi se Bošnjaci izbacili iz rukovodnog sistema pravosuđa BiH.

Ukoliko se desi zloupotreba tražićemo odgovornost svakog člana  VSTV-a u BiH zbog nepoštivanja Ustava i zakona BiH. Ukoliko se desi zlouptreba prekinućemo saradnju sa pravosudnim institucijama i pokrenućemo adekvatne procedure da se svakom članu koji je učestvovao u nezakonitostima trajno zabrani angažman u pravosudnim institucijama, obavijestićemo Udruženja žrtva na svjetskom nivou i sve svjetske organizacija koje se bave ljudskim pravima  o imenima članova koji  su učestvovali u nezakonitostima u kršenju Ustava BiH.

Poštovani članovi VSTV-a u BiH 

Ukoliko odstupite od Ustava BiH prekršićete ne samo zakone države Bosne i Hercegovine,nego ćete osramotiti cjelokupnu pravosudnu zajednici, a nama žrtvama pokazati da je formiranje posebnog suda za ratni zločin u BiH potreba da bi se ostvarila Pravda za sve žrtve, navodi se u saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida.
 
 

Ne propustite